Η χρήση καυσίμων χαμηλής ποιότητας και η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας για την «εξόρυξη» bitcoin φέρεται να έχουν ως αποτέλεσμα πολλές πόλεις σε όλο το Ιράν να βυθιστούν στο σκοτάδι και να καλυφθούν από πυκνό στρώμα αιθαλομίχλης.

 

Συγκεκριμένα, μαζικές διακοπές ρεύματος και αιθαλομίχλη έπληξαν σχεδόν ολόκληρο το Ιράν. Είναι ένα τοξικό μείγμα, καθώς η χώρα, που βρίσκεται ήδη υπό οικονομική ασφυξία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, έχει να αντιμετωπίσει και την πανδημία.

 

Οι διακοπές ρεύματος δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στο Ιράν, καθώς ο «γερασμένος» τομέας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μαστίζεται από την χρόνια κακοδιαχείριση.

 

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη bitcoin ευθύνεται εν μέρει για το γενικό μπλάκαουτ στο Ιράν. Την Πέμπτη, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν, Tanavir, ανακοίνωσε ότι έκλεισε ένα κέντρο bitcoin στην νοτιοανατολική επαρχία Kerman λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας. 

 

Οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα έχουν απομονώσει το Ιράν από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχουν αυξήσει κατακόρυφα την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία, ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο.

 

Ωστόσο οι πιέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ανάγκασαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τις παράνομες δραστηριότητες «εξόρυξης». Αξιωματούχοι υγείας στην πρωτεύουσα προειδοποίησαν ότι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης θα επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους θανάτους στο Ιράν από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Μέση Ανατολή.

 

Ιρανοί που απασχολούνται στη βιομηχανία του bitcoin αντικρούουν τις κατηγορίες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω βιομηχανία κατηγορείται για ένα ευρύτερο πρόβλημα.

 

«Οι ''εξορύξεις'' δεν έχουν καμία σχέση με τις διακοπές ρεύματος», δήλωσε ο Ziya Sadr, εργαζόμενος στην Τεχεράνη. «Η λεγόμενη εξόρυξη καταναλώνει ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράν».

 

Όπως πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι η κακοδιαχείριση και η πολύ κακή κατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράν αλλά και ο ξεπερασμένος εξοπλισμός των σταθμών παραγωγής ενέργειας στο Ιράν δεν μπορούν να υποστηρίξουν το δίκτυο».

 

Η ίδια η κυβέρνηση πάντως επεσήμανε ότι τα φθηνά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, είναι μια άλλη σημαντική αιτία των διακοπών ρεύματος. 

 

Και εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν, ενώ τα επίπεδα ρύπανσης στην πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, έχουν φτάσει σήμερα σε «πολύ επικίνδυνα» επίπεδα, λένε οι ειδικοί.

 

Με πληροφορίες από Washington Post/Bloomberg

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr