Μαθουσάλας, το γηραιότερο ψάρι που ζει σε ενυδρείο- Τρελαίνεται για σύκα

Μαθουσάλας, το γηραιότερο ψάρι που ζει σε ενυδρείο- Τρελαίνεται για σύκα Facebook Twitter
0

Το έχουν ονομάσει Μαθουσάλα, τρελαίνεται να τρώει φρέσκα σύκα και να του τρίβουν την κοιλιά και πιστεύεται ότι είναι το γηραιότερο ψάρι στον κόσμο που ζει σε ενυδρείο. 

Οι βιολόγοι στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια πιστεύουν ότι το ψάρι είναι περίπου 90 ετών. Έχει μήκος 1,2 μέτρα, ζυγίζει 18,1 κιλά και πρόκειται για αυστραλιανό δίπνοο, που το 1938 μεταφέρθηκε από την Αυστραλία, στο μουσείο του Σαν Φρανσίσκο. Έχει πνεύμονες και βράγχια και εκτιμάται ότι το είδος αυτό ήταν ο εξελικτικός σύνδεσμος ανάμεσα σε ψάρια και αμφίβια. 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο γηραιότερος αυστραλιανός δίπνοος βρισκόταν στο ενυδρείο Shedd του Σικάγο. Όμως, εκείνο το ψάρι- που είχε ονομαστεί Παππούς- πέθανε το 2017 σε ηλικία 95 ετών. 

Οι φροντιστές του ψαριού πιστεύουν ότι είναι θηλυκό, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο του είδους, χωρίς μια επικίνδυνη λήψη αίματος. Η Ακαδημία σχεδιάζει να στείλει ένα μικροσκοπικό δείγμα του πτερυγίου σε ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το φύλο και θα επιχειρήσουν να εξακριβώσουν την ακριβή ηλικία του ψαριού. 

Ο Μαθουσάλας έχει γλυκιά προσωπικότητα και του αρέσουν να του τρίβουν την πλάτη και την κοιλιά, λέει ο Άλαν Τζαν, βιολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια.

Το ψάρι είναι λίγο επιλεκτικό. «Του αρέσουν τα σύκα όταν είναι φρέσκα και εποχής. Δεν θα τα φάει αν είναι κατεψυγμένα», σημειώνει η Τζάνετ Πιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας. Οργανικά βατόμουρα, σταφύλια και μαρούλια εναλλάσσονται στην καθημερινή διατροφή του ψαριού, η οποία περιλαμβάνει επίσης ψάρια, μύδια, γαρίδες και σκουλήκια. 

Η ακαδημία έχει άλλους δύο εκπροσώπους του είδους, που είναι νεαρότεροι. Έχουν πάρει τα ονόματά τους από το μέγεθός τους και ο Medium έφτασε στο μουσείο το 1952, ενώ ο Small to 1990. Τα δύο ψάρια ζυγίζουν περίπου 11 και 7 κιλά αντίστοιχα. Ο αυστραλιανός δίπνοος είναι απειλούμενο είδος και πλέον δεν μπορεί να εξαχθεί από την Αυστραλία. 

Με πληροφορίες από AP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ