Μαθουσάλας, το γηραιότερο ψάρι που ζει σε ενυδρείο- Τρελαίνεται για σύκα

Μαθουσάλας, το γηραιότερο ψάρι που ζει σε ενυδρείο- Τρελαίνεται για σύκα Facebook Twitter
0

Το έχουν ονομάσει Μαθουσάλα, τρελαίνεται να τρώει φρέσκα σύκα και να του τρίβουν την κοιλιά και πιστεύεται ότι είναι το γηραιότερο ψάρι στον κόσμο που ζει σε ενυδρείο. 

Οι βιολόγοι στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια πιστεύουν ότι το ψάρι είναι περίπου 90 ετών. Έχει μήκος 1,2 μέτρα, ζυγίζει 18,1 κιλά και πρόκειται για αυστραλιανό δίπνοο, που το 1938 μεταφέρθηκε από την Αυστραλία, στο μουσείο του Σαν Φρανσίσκο. Έχει πνεύμονες και βράγχια και εκτιμάται ότι το είδος αυτό ήταν ο εξελικτικός σύνδεσμος ανάμεσα σε ψάρια και αμφίβια. 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο γηραιότερος αυστραλιανός δίπνοος βρισκόταν στο ενυδρείο Shedd του Σικάγο. Όμως, εκείνο το ψάρι- που είχε ονομαστεί Παππούς- πέθανε το 2017 σε ηλικία 95 ετών. 

Οι φροντιστές του ψαριού πιστεύουν ότι είναι θηλυκό, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο του είδους, χωρίς μια επικίνδυνη λήψη αίματος. Η Ακαδημία σχεδιάζει να στείλει ένα μικροσκοπικό δείγμα του πτερυγίου σε ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το φύλο και θα επιχειρήσουν να εξακριβώσουν την ακριβή ηλικία του ψαριού. 

Ο Μαθουσάλας έχει γλυκιά προσωπικότητα και του αρέσουν να του τρίβουν την πλάτη και την κοιλιά, λέει ο Άλαν Τζαν, βιολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια.

Το ψάρι είναι λίγο επιλεκτικό. «Του αρέσουν τα σύκα όταν είναι φρέσκα και εποχής. Δεν θα τα φάει αν είναι κατεψυγμένα», σημειώνει η Τζάνετ Πιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας. Οργανικά βατόμουρα, σταφύλια και μαρούλια εναλλάσσονται στην καθημερινή διατροφή του ψαριού, η οποία περιλαμβάνει επίσης ψάρια, μύδια, γαρίδες και σκουλήκια. 

Η ακαδημία έχει άλλους δύο εκπροσώπους του είδους, που είναι νεαρότεροι. Έχουν πάρει τα ονόματά τους από το μέγεθός τους και ο Medium έφτασε στο μουσείο το 1952, ενώ ο Small to 1990. Τα δύο ψάρια ζυγίζουν περίπου 11 και 7 κιλά αντίστοιχα. Ο αυστραλιανός δίπνοος είναι απειλούμενο είδος και πλέον δεν μπορεί να εξαχθεί από την Αυστραλία. 

Με πληροφορίες από AP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ