«Ας μάθουμε για την εθνική ασφάλεια»- Το Χονγκ Κονγκ ξαναγράφει τους κανόνες για τα σχολεία

«Ας μάθουμε για την εθνική ασφάλεια»- Το Χονγκ Κονγκ ξαναγράφει τους κανόνες για τα σχολεία Facebook Twitter
0

Οι μαθητές στο Χονγκ Κονγκ- ακόμη και από την ηλικία των 6 ετών- θα διδάσκονται για τον νόμο εθνικής ασφάλειας, σε μια δραματική αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος σπουδών.

Ενημερωτικά σημειώματα που εστάλησαν την Πέμπτη απαιτούν τα σχολεία να αποτρέπουν τη συμμετοχή σε πολιτικές δραστηριότητες, να αυξήσουν την παρακολούθηση των εργαζομένων και του διδακτικού υλικού, να αφαιρέσουν βιβλία και φυλλάδια που θεωρείται ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και δίνουν αναφορά στις αρχές, αν είναι απαραίτητο.

Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση της κυβέρνησης με στόχο την καταστολή των διαφωνιών και την αύξηση του ελέγχου στις πολιτικές τάσεις των πολιτών. Πέρυσι η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, κατηγόρησε το φιλελεύθερο πρόγραμμα σπουδών για την τροφοδότηση των διαμαρτυριών του 2019 υπέρ της Δημοκρατίας και δεσμεύθηκε να αναδιαρθρώσει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Το νέο διδακτικό υλικό περιλαμβάνει ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων με μια κουκουβάγια που διδάσκει ένα αγόρι και ένα κορίτσι για τη δημιουργία του νόμου εθνικής ασφάλειας και τα ατομικά παραπτώματα.

Το βίντεο με τίτλο «Ας μάθουμε για την εθνική ασφάλεια» φαίνεται να απευθύνεται σε μικρά παιδιά, αλλά χρησιμοποιεί τεχνικούς και νομικούς όρους. Σε απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο οι μαθητές μαθαίνουν ότι «για χάρη της συνεχούς ανάπτυξης και της μακροχρόνιας ευημερίας του Χονγκ Κονγκ, θεσπίστηκε ο νόμος εθνικής ασφάλειας» και αναφέρει δυτικές χώρες που έχουν υιοθετήσει νόμους για την περιφρούρηση της εθνικής ασφάλειας.

«Κάθε ένας μας αγαπά το Χονγκ Κονγκ, την πατρίδα μας. Όλοι ελπίζουμε ότι οι οικογένειές μας και οι άνθρωποι γύρω μας μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένες και σταθερές ζωές», λέει το κορίτσι στο βίντεο.


Εγκύκλιος που εστάλη στους διευθυντές σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρει ότι το άρθρο 10 του νόμου για την εθνική ασφάλεια απαιτεί η κυβέρνηση «να προωθεί την εκπαίδευση για την εθνική ασφάλεια σε σχολεία και πανεπιστήμια» και ότι ένα τρίωρο ένθετο πρέπει να προστεθεί στην υπάρχουσα 15ωρη διδακτική ενότητα για το σύνταγμα και τη βασική νομοθεσία.

«Οι βασικές αρχές της εκπαίδευσης για την εθνική ασφάλεια πρέπει να αναπτύξουν στους μαθητές μια αίσθηση ότι ανήκουν στη χώρα, μια αγάπη για τον κινεζικό λαό, μια αίσθηση εθνικής ταυτότητας, όπως και μια συνειδητοποίηση και αίσθηση ευθύνης για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας», αναφέρει η εγκύκλιος.

«Θα πρέπει να διευκολύνει τους μαθητές να γίνουν καλοί πολίτες, οι οποίοι έχουν μια αίσθηση εθνικής ταυτότητας, δείχνουν σεβασμό για το κράτος δικαίου και συμμορφώνονται με τον νόμο», επισημαίνει ακόμη η εγκύκλιος.

Άλλο απόσπασμα του βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο κάνει αναλυτική αναφορά στα αδικήματα της απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συνωμοσίας με μια ξένη χώρα ή «εξωτερικά στοιχεία».

Η κυβέρνηση προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς ότι δεν υπάρχει «περιθώριο για συζήτηση ή συμβιβασμούς» σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και ότι πρέπει να «καλλιεργήσουν το αίσθημα ευθύνης των μαθητών» για να την προστατεύσουν. Επίσης, τα προγράμματα εργασιών και κάθε αυτοσχέδιο διδακτικό υλικό θα πρέπει να διατηρείται για τουλάχιστον δύο χρόνια, προκειμένου να μπορεί να το επιθεωρήσει η διεύθυνση του σχολείου ή το υπουργείο Παιδείας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM