Ματέο Σαλβίνι: Ξεκίνησε η δίκη του, αντιδρά στο «πράσινο φως» για κατάθεση του Ρίτσαρντ Γκιρ

Ματέο Σαλβίνι: Ξεκίνησε η δίκη του, αντιδρά στο «πράσινο φως» για κατάθεση του Ρίτσαρντ Γκιρ Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι και ο ακροδεξιός Ιταλός επέκρινε το γεγονός ότι το δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για την κατάθεση του Ρίτσαρντ Γκιρ

Στη δίκη στο Παλέμο, ο Σαλβίνι είναι αντιμέτωπος μεταξύ άλλων με την κατηγορία στέρησης ατομικής ελευθερίας, επειδή τον Αύγουστο του 2019- ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας- εμπόδισε 147 μετανάστες και πρόσφυγες να αποβιβαστούν από το πλοίο της ΜΚΟ Open Arms. 

Ο δικαστής Ρομπέρτο Μούρτζια είπε κατά την έναρξη της δίκης ότι θα επιτραπεί να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες που έχουν ζητήσει οι εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ρίτσαρντ Γκιρ. Ο ηθοποιός είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 147 ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι σε αυτό. 

«Πείτε μου πόσο σοβαρή είναι μία δίκη όταν θα έρθει ο Ρίτσαρντ Γκιρ από το Χόλιγουντ, για να καταθέσει για την κακία μου», δήλωσε ο Σαλβίνι έξω από το δικαστήριο. 

«Ελπίζω να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο, γιατί έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να φροντίσουμε», συμπλήρωσε. Η νυν υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε και ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο- που τότε ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μαζί με τον Σαλβίνι- επίσης εγκρίθηκαν ως μάρτυρες στη δίκη. 

Πριν από την έναρξη της δίκης- που θα συνεχιστεί στις 17 Δεκεμβρίου- ο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter: «Ξεκινά η δίκη που ήθελε η αριστερά και οι υποστηρικτές της παράνομης μετανάστευσης. Πόσο θα κοστίσει στους Ιταλούς πολίτες;». Αν κριθεί ένοχος, είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. 

Η ισπανική οργάνωση Open Arms ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη ο Ρίτσαρντ Γκιρ. Ο ηθοποιός έκανε διακοπές στην Τοσκάνη και όταν έμαθε για το πλοίο- που ο Σαλβίνι δεν επέτρεπε να ελλιμενιστεί- επικοινώνησε με τη ΜΚΟ και ταξίδεψε στη Λαμπεντούζα, προκειμένου να υποστηρίξει τους ανθρώπους της Open Arms και τους εγκλωβισμένους στο πλοίο. 

Οι μετανάστες έμειναν στο πλοίο για 19 ημέρες, σε άθλιες συνθήκες, προτού τελικά τους επιτραπεί να αποβιβαστούν από αυτό. Κάποιοι, πάνω στην απελπισία τους, πήδηξαν από το πλοίο. Ο Σαλβίνι έχει υπερασπιστεί την απόφασή του να μην επιτρέψει στο πλοίο να δέσει σε λιμάνι, λέγοντας ότι το έκανε για να υπερασπιστεί τη χώρα του. Επίσης, έχει δηλώσει ότι είχε τη στήριξη της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων του τότε πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. 
 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ