Ματέο Σαλβίνι: Ξεκίνησε η δίκη του, αντιδρά στο «πράσινο φως» για κατάθεση του Ρίτσαρντ Γκιρ

Ματέο Σαλβίνι: Ξεκίνησε η δίκη του, αντιδρά στο «πράσινο φως» για κατάθεση του Ρίτσαρντ Γκιρ Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι και ο ακροδεξιός Ιταλός επέκρινε το γεγονός ότι το δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για την κατάθεση του Ρίτσαρντ Γκιρ

Στη δίκη στο Παλέμο, ο Σαλβίνι είναι αντιμέτωπος μεταξύ άλλων με την κατηγορία στέρησης ατομικής ελευθερίας, επειδή τον Αύγουστο του 2019- ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας- εμπόδισε 147 μετανάστες και πρόσφυγες να αποβιβαστούν από το πλοίο της ΜΚΟ Open Arms. 

Ο δικαστής Ρομπέρτο Μούρτζια είπε κατά την έναρξη της δίκης ότι θα επιτραπεί να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες που έχουν ζητήσει οι εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ρίτσαρντ Γκιρ. Ο ηθοποιός είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 147 ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι σε αυτό. 

«Πείτε μου πόσο σοβαρή είναι μία δίκη όταν θα έρθει ο Ρίτσαρντ Γκιρ από το Χόλιγουντ, για να καταθέσει για την κακία μου», δήλωσε ο Σαλβίνι έξω από το δικαστήριο. 

«Ελπίζω να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο, γιατί έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να φροντίσουμε», συμπλήρωσε. Η νυν υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε και ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο- που τότε ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μαζί με τον Σαλβίνι- επίσης εγκρίθηκαν ως μάρτυρες στη δίκη. 

Πριν από την έναρξη της δίκης- που θα συνεχιστεί στις 17 Δεκεμβρίου- ο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter: «Ξεκινά η δίκη που ήθελε η αριστερά και οι υποστηρικτές της παράνομης μετανάστευσης. Πόσο θα κοστίσει στους Ιταλούς πολίτες;». Αν κριθεί ένοχος, είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. 

Η ισπανική οργάνωση Open Arms ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη ο Ρίτσαρντ Γκιρ. Ο ηθοποιός έκανε διακοπές στην Τοσκάνη και όταν έμαθε για το πλοίο- που ο Σαλβίνι δεν επέτρεπε να ελλιμενιστεί- επικοινώνησε με τη ΜΚΟ και ταξίδεψε στη Λαμπεντούζα, προκειμένου να υποστηρίξει τους ανθρώπους της Open Arms και τους εγκλωβισμένους στο πλοίο. 

Οι μετανάστες έμειναν στο πλοίο για 19 ημέρες, σε άθλιες συνθήκες, προτού τελικά τους επιτραπεί να αποβιβαστούν από αυτό. Κάποιοι, πάνω στην απελπισία τους, πήδηξαν από το πλοίο. Ο Σαλβίνι έχει υπερασπιστεί την απόφασή του να μην επιτρέψει στο πλοίο να δέσει σε λιμάνι, λέγοντας ότι το έκανε για να υπερασπιστεί τη χώρα του. Επίσης, έχει δηλώσει ότι είχε τη στήριξη της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων του τότε πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. 
 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM