«Μάνα, πες στα παιδιά πως τ'αγαπώ, πεθαίνω»: Νέο υλικό από τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ

«Μάνα, πες στα παιδιά πως τ'αγαπώ, πεθαίνω»: Νέο υλικό από τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ Facebook Twitter
EPA
0

«Θα με σκοτώσουν, θα με σκοτώσουν» φώναζε ο Τζορτζ Φλόιντ που είπε πάνω από είκοσι φορές πως δεν μπορεί να αναπνεύσει, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο υλικό από την κάμερα ενός από τους αστυνομικούς που επιδιώκει να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον του.

Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, περιλαμβάνουν 82 σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών καθώς και 60 σελίδες της συνέντευξης με τους ανακριτές του 37χρονου Τόμας Λέιν, του πρώην αστυνομικού που επιχειρεί να πείσει την εισαγγελία να αποσύρει τις κακουργηματικου χαρακτήρα κατηγορίες παθητικής συνέργεις που τού έχουν αποδοθεί.

Στη συνέντευξη αυτή, όταν ρωτάται αν ένιωσε πως ο Τζορτζ Φλόιντ είχε κάποιου είδους «ιατρικής έκτακτης ανάγκης» εκείνος απαντά θετικά: «Ναι, ένιωσα πως ίσως κάτι συνέβαινε» είπε χαρακτηριστικά.

Απελπισμένες εκκλήσεις για τη ζωή του

Στο υλικό ακούγεται ο απελπισμένος Φλόιντ για κάνει έκκληση για τη ζωή του λέγοντας πως «δεν μπορώ να ανασάνω» όχι μερικές φορές όπως κατέδειξαν διάφορα άλλα υλικά, αλλά πάνω από είκοσι φορές συνολικά. Στις απεγνωσμένες επικλήσεις του αναφέρει τη μητέρα και του και τα παιδιά του, ενώ λίγο πριν εκπνεύσει, φώναξε ξεψυχισμένα «θα με σκοτώσουν, θα με σκοτώσουν».

Καθώς εκείνος ικέτευε για τη ζωή του, ένας αστυνομικός του φώναξε να σταματήσει να μιλά: «Σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις, απαιτεί πολύ οξυγόνο το να μιλάς» του είπε.

Σύμφωνα με το νέο αυτό υλικό, ακόμα και πριν ριφθεί στην άσφαλτο, ο Φλόιντ είπε πως είχε σωματικές δυσκολίες, λέγοντας στους αστυνομικούς ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να τον βάλουν σε περιπολικό, πως ήταν κλειστοφοβικός και πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, ακούγεται να λέει «Μάνα σ'αγαπώ. Πες στα παιδιά μου πως τα αγαπώ. Είμαι νεκρός».

Κάποια άλλη στιγμή, Ο Ντέρεκ Σόβιν -που κατηγορείται για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού- τον ρώτησε αν ήταν υπό την επήρεια κάποιας ουσίας. Σύμφωνα με τον Λέιν, η υπόθεση βασιζόταν στον ισχυρισμό του Αλεξάντερ Κουένγκ πως βρήκαν πάνω του μια πιπα.

«Χαλάρωσε» είπε ο Του Θάο (ο τέταρτος αστυνομικός στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη) στον Φλόιντ ο οποίος απαντά «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Τότε ο Θάο του λέει «είσαι μια χαρά. Αφού μπορείς και μιλάς».


Στο τέλος της συνέντευξης, όταν ένας από τους ανακριτές ρώτησε τον Λέιν αν ο ίδιος ή ο Σόβιν συνετέλεσαν στο θάνατο του Φλόιντ, ο δικηγόρος του, Ερλ Γκρέι ενέστη, προτρέποντας τον πελάτη του να μην απαντήσει σ'αυτό - όπως και έκανε.

Πολλά από τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στο συγκεκριμένο υλικό για τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ -η δολοφονία του οποίου προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και μαζικά κινήματα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας- ήταν ήδη γνωστά από τα βίντεο ντοκουμέντα περαστικών. Ωστόσο, τα νεότερα υλικά προσφέρουν μια εικόνα πολύ πιο συγκεκριμένη και λεπτομερή για τις συνομιλίες του θύματος με τους φερόμενους θύτες του και πόσο απελπισμένα και επίμονα τους τόνιζε την ιατρική του δυσχέρεια.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM