Μάλτα: Σε δίκη 3 ύποπτοι για τον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια

Μάλτα: Σε δίκη 3 ύποπτοι για τον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια Facebook Twitter
0

Τρεις άνδρες θα δικαστούν στη Μάλτα για την εμπλοκή τους στον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια, όπως ανακοίνωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι χθες Τρίτη.

Ο Βίνσεντ Μουσκάτ και οι αδερφοί Άλφρεντ και Τζορτζ Ντετζιόρτζιο κατηγορούνται ότι τοποθέτησαν τη βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητο της 53χρονης Καρουάνα Γκαλίτσια κοντά στο σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Και οι τρεις κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει αθώοι. Η δημοσιογράφος ήταν γνωστή για την αποκάλυψη αμφιλεγόμενων και ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με τα Έγγραφα του Παναμά. Δολοφονήθηκε σε επίθεση με βόμβα αυτοκινήτου τον Οκτώβριο του 2017

Δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει η δίκη, αν και οι εισαγγελείς έχουν περιθώριο 20 μηνών να ορίσουν την ημερομηνία της, όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of Malta. Η ανακοίνωση για την παραπομπή των τριών ανδρών σε δίκη γίνεται λίγες ημέρες προτού λήξει η προθεσμία των 20 μηνών που είχαν οι αρχές για να προσαγάγουν σε δίκη τους κατηγορούμενους ή να τους αφήσουν ελεύθερους υπό όρους.

Το χρονικό της δολοφονίας 

Γύρω στις 3 μ.μ. στις 16 Οκτωβρίου 2017, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι της στην Μπιντνίζα, στο νοικιασμένο Peugeot 108 της, όταν το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη. Η μεγάλη έκρηξη άφησε το όχημα διάσπαρτο σε πολλά κομμάτια, στα κοντινά χωράφια. Ήταν στη θέση του οδηγού. Λείψανά της βρέθηκαν από το γιο της Μάθιου 80 μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης, αφότου άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους. Ε ίδιος έγραψε στο Facebook: «κοίταξα κάτω και εκεί ήταν μέρη του σώματος της μητέρας μου παντού τριγύρω μου». 

Η Καρουάνα Γκαλιζία φέρεται να είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι απειλείτο περίπου δύο εβδομάδες πριν το θάνατό της. Εκτός της περιόδου των εκλογών, το σπίτι της δεν ήταν υπό αστυνομική προστασία από το 2010. Ο δράστης είναι προς το παρόν άγνωστος. Η τελευταία ανάρτηση στο ιστολόγιό της πριν φύγει για το το αυτοκίνητο της έγραφε «Υπάρχουν παντού απατεώνες όπου και να κοιτάξει κανείς τώρα. Η κατάσταση είναι απελπιστική.»

Ο Μουσκάτ και οι αδελφοί Ντετζιόρτζιο συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Δεκέμβριο του 2017. Έκτοτε βρίσκονται υπό κράτηση. Τα δικαστήρια έχουν απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα τους να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους επικαλούμενα τη συνεχιζόμενη έρευνα της αστυνομίας και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Η αστυνομία της Μάλτας έχει ανακοινώσει ότι η έρευνά της συνεχίζεται καθώς οι τρεις συλληφθέντες δεν πιστεύεται ότι είναι οι εγκέφαλοι της δολοφονίας, το κίνητρο της οποίας δεν είναι γνωστό. Η Καρουάνα Γκαλιτσία ήταν γνωστή για το ιστολόγιό της στο οποίο κατήγγειλε τη διαφθορά των υψηλόβαθμων πολιτικών της χώρας. Οι τρεις άνδρες δεν έχουν μιλήσει στην αστυνομία.

Αξιωματούχοι του FBI και της Europol έχουν βοηθήσει την αστυνομία της Μάλτας στην έρευνά της. Εξάλλου η οικογένεια της Καρουάνα Γκαλίτσια έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση της Μάλτας να διεξαγάγει ανεξάρτητη δημόσια έρευνα για τον φόνο της δημοσιογράφου και για το αν η κυβέρνηση έδρασε για να τον αποτρέψει.

Από την πλευρά της η Βαλέτα έχει απαντήσει ότι μια δημόσια έρευνα ενδέχεται να εμποδίσει τις προσπάθειες της αστυνομίας, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο είναι ανοικτό. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, συχνός στόχος της Καρουάνα Γκαλιτσία, έχει προσφέρει 1 εκ. ευρώ ως αμοιβή σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των ενόχων για τη δολοφονία.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM