Μάλι: Πληροφορίες για ανταρσία - Πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση και συλλήψεις αξιωματικών

Μάλι: Πληροφορίες για ανταρσία - Πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση και συλλήψεις αξιωματικών Facebook Twitter
Μάλι: Πληροφορίες γα ανταρσία - Συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών (EPA/Αρχείο)
0

Πληροφορίες για ανταρσία στο Μάλι καθώς ακούστηκαν πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το AP, στρατιώτες του Μάλι στην πόλη Κατί συνέλαβαν ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταρσία, μετά από δύο και πλέον μήνες πολιτικών διαδηλώσεων που απαιτούν την παραίτηση του προέδρου.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την στρατιωτική  επιχείρηση αλλά οι τελευταίες εξελίξεις ήδη οδήγησαν κυβερνητικούς υπαλλήλους στην κοντινή πρωτεύουσα του Μπαμάκο να εκκενώσουν την περιοχή καθώς οι στρατιώτες άρχισαν τις συλλήψεις.

«Γίνονται συλλήψεις αξιωματούχων. Υπάρχει απόλυτη σύγχυση», δήλωσε ένας αξιωματικός του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας του Μάλι, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι θωρακισμένα άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα βγήκαν στους δρόμους του Κατί, που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Η Γαλλική και η Νορβηγική Πρεσβεία στο Μπαμάκο συνέστησε στους πολίτες της να παραμείνουν σπίτια τους εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων.

Οι εξελίξεις την Τρίτη θυμίζουν το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2012, το οποίο τελικά εξαπέλυσε χρόνια χάους στο Μάλι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, στρατιωτικοί είναι πιθανό να έχουν στασιάσει σήμερα έξω από το Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, όπως έγινε γνωστό από την εκεί πρεσβεία της Νορβηγίας καθώς και από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Η πρεσβεία ενημερώθηκε για μια στάση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στρατεύματα βρίσκονται καθ'οδόν για το Μπαμακό. Οι Νορβηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και κατά προτίμηση να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», αναφέρεται σε μήνυμα που έστειλε η νορβηγική πρεσβεία στους πολίτες της.

«Ναι, στάση. Ο στρατός πήρε τα όπλα», δήλωσε πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μια πηγή, η οποία χειρίζεται θέματα ασφαλείας για μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χώρα, δήλωσε πως πυροβολισμοί ακούσθηκαν επίσης κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί στη βάση στο Κατί, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες.

Εξέγερση στη βάση στο Κατί είχε οδηγήσει το 2012 σ' ένα πραξικόπημα που είχε ανατρέψει τον τότε πρόεδρο Αμαντού Τουμανί Τουρέ και είχε συμβάλει στο να πέσει το βόρειο Μαλί στα χέρια μαχητικών τζιχαντιστών.

Αντίπαλοι του σημερινού προέδρου, του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιούνιο μαζικές διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά επειδή, όπως υποστηρίζουν, απέτυχε να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πληροφορίες του Reuters/Associated Press/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / POLITICO: Ο Πέτερ Μαγιάρ σχεδιάζει «μεγάλη συμφωνία» για επαναφορά των σχέσεων Ουγγαρίας-ΕΕ

Ο νέος ηγέτης της Ουγγαρίας προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας σε δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ
THE LIFO TEAM