Μάλι: Πληροφορίες για ανταρσία - Πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση και συλλήψεις αξιωματικών

Μάλι: Πληροφορίες για ανταρσία - Πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση και συλλήψεις αξιωματικών Facebook Twitter
Μάλι: Πληροφορίες γα ανταρσία - Συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών (EPA/Αρχείο)
0

Πληροφορίες για ανταρσία στο Μάλι καθώς ακούστηκαν πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το AP, στρατιώτες του Μάλι στην πόλη Κατί συνέλαβαν ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταρσία, μετά από δύο και πλέον μήνες πολιτικών διαδηλώσεων που απαιτούν την παραίτηση του προέδρου.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την στρατιωτική  επιχείρηση αλλά οι τελευταίες εξελίξεις ήδη οδήγησαν κυβερνητικούς υπαλλήλους στην κοντινή πρωτεύουσα του Μπαμάκο να εκκενώσουν την περιοχή καθώς οι στρατιώτες άρχισαν τις συλλήψεις.

«Γίνονται συλλήψεις αξιωματούχων. Υπάρχει απόλυτη σύγχυση», δήλωσε ένας αξιωματικός του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας του Μάλι, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι θωρακισμένα άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα βγήκαν στους δρόμους του Κατί, που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Η Γαλλική και η Νορβηγική Πρεσβεία στο Μπαμάκο συνέστησε στους πολίτες της να παραμείνουν σπίτια τους εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων.

Οι εξελίξεις την Τρίτη θυμίζουν το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2012, το οποίο τελικά εξαπέλυσε χρόνια χάους στο Μάλι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, στρατιωτικοί είναι πιθανό να έχουν στασιάσει σήμερα έξω από το Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, όπως έγινε γνωστό από την εκεί πρεσβεία της Νορβηγίας καθώς και από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Η πρεσβεία ενημερώθηκε για μια στάση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στρατεύματα βρίσκονται καθ'οδόν για το Μπαμακό. Οι Νορβηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και κατά προτίμηση να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», αναφέρεται σε μήνυμα που έστειλε η νορβηγική πρεσβεία στους πολίτες της.

«Ναι, στάση. Ο στρατός πήρε τα όπλα», δήλωσε πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μια πηγή, η οποία χειρίζεται θέματα ασφαλείας για μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χώρα, δήλωσε πως πυροβολισμοί ακούσθηκαν επίσης κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί στη βάση στο Κατί, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες.

Εξέγερση στη βάση στο Κατί είχε οδηγήσει το 2012 σ' ένα πραξικόπημα που είχε ανατρέψει τον τότε πρόεδρο Αμαντού Τουμανί Τουρέ και είχε συμβάλει στο να πέσει το βόρειο Μαλί στα χέρια μαχητικών τζιχαντιστών.

Αντίπαλοι του σημερινού προέδρου, του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιούνιο μαζικές διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά επειδή, όπως υποστηρίζουν, απέτυχε να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πληροφορίες του Reuters/Associated Press/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM