Μακρόν: Σκληρή για την Ευρώπη η δεκαετία που πέρασε- Χάσαμε το δρόμο

Μακρόν: Σκληρή για την Ευρώπη η δεκαετία που πέρασε- Χάσαμε το δρόμο Facebook Twitter
0

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα «βαθιά αλλαγή», «δράση» και «αποτελεσματικότητα» ως απάντηση «στην ανυπομονησία των Γάλλων», κατά τη μακροσκελή επίσημη ομιλία του ενώπιον του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής συνεδρίασης των βουλευτών και των γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλιών.


«Πιστεύω βαθιά πως με τις πρόσφατες επιλογές του, ο λαός μας μάς ζητά να πάρουμε έναν ριζικά καινούριο δρόμο», «να επανασυνδεθούμε με τον πνεύμα της κατάκτησης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ήρθε στις Βερσαλίες για να παρουσιάσει τους μεγάλους προσανατολισμούς της πενταετούς προεδρικής θητείας του στους βουλευτές και τους γερουσιαστές.

«Η περασμένη δεκαετία ήταν πολύ σκληρή για την Ευρώπη. Διευθετήσαμε κρίσεις, χάσαμε όμως την πορεία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.«Ανήκει στη νέα γενιά ηγετών, να ξαναπάρουν από την αρχή την ευρωπαϊκή ιδέα» εξήγησε, αναφερόμενος παράλληλα στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει τους επόμενους μήνες, για την ευρωπαϊκή επανοικοδόμηση.


«Θα πρέπει να το ομολογήσουμε, είναι άλλωστε εμφανές, ότι η ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση έχει αποδυναμωθεί, εξ' αιτίας της διογκούμενης γραφειοκρατίας και του αυξανόμενου σκεπτικισμού που απορρέει» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από μια δυνατή Ευρώπη, είναι αποδυναμωμένη όσο ποτέ άλλοτε, από τις διαιρέσεις και τις αμφιβολίες που έχουν εγκατασταθεί στους λαούς μας. Η Ευρώπη είναι ένα σχέδιο ειρήνης, ελευθερίας, προόδου, που το σκέφθηκαν και είχαν το θάρρος να το προχωρήσουν οι προηγούμενες γενιές που έζησαν τους πολέμους». «Πως είναι δυνατό να ξεχάσουμε σήμερα όλα αυτά», αναρωτήθηκε. «Πως είναι δυνατό σήμερα απέναντι στις διαιρέσεις, στο Brexit και στα ανεβοκατεβάσματα της ιστορίας, η απάντηση να είναι μια επί πλέον αποδυνάμωση της Ευρώπης; Μια μορφή εγκατάλειψης, που θα είναι ιστορικό λάθος; Το να παραβλέψουμε την Ευρώπη είναι σαν να προδίδουμε τις προηγούμενες γενιές, αυτές που μας επέτρεψαν σήμερα να μιλάμε για την Ευρώπη. Το να μας γίνει συνήθεια να αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη ως ένα τεχνικό εργαλείο, ισοδυναμεί με απάρνηση της ιστορίας μας» υπογράμμισε.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, οι προκλήσεις του σήμερα για την Ευρώπη του αύριο είναι «η οικολογική μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, ο σύγχρονος ουμανισμός έναντι του φανατισμού, της τρομοκρατίας και του πολέμου. Οι απαντήσεις μας θα είναι μέσα από μια Ευρώπη του πολιτισμού και της καινοτομίας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ