Μακρόν: «Με διαμόρφωσε ο ελληνικός πολιτισμός, οι μύθοι, η ανάγνωση των τραγωδιών»

Μακρόν: «Με διαμόρφωσε ο ελληνικός πολιτισμός, οι ελληνικοί μύθοι, η ανάγνωση των τραγωδιών» Facebook Twitter
Twitter/ERT
0

Για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας αλλά και την δική του διαμόρφωση ως χαρακτήρας από τον ελληνικό πολιτισμό, μίλησε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη - μήνυμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη Ευρώπη που να διαθέτει στρατηγική αυτονομία, δηλαδή που να μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Γάλλος Πρόεδρος.

Με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σημείωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει μία μοναδική θέση, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, όπως φάνηκε με το θέμα της μετανάστευσης που βιώσαμε».

Επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πως να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, προφανώς για την Ελλάδα αλλά τελικά για όλους μας».

«Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει να είμαστε πάντα στο πλευρό των ευρωπαίων συμμάχων μας, όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους» πρόσθεσε.

«Άλλωστε, αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν αυτό συνέβη», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν. Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, το Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι πριν από 200 χρόνια η Ελλάδα ενέπνευσε την Ευρώπη και ειδικά τη Γαλλία.

Υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ως ένας πολιτισμός και αυτός είναι η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας αλλά υπάρχει ένας ακόμη ισχυρότερος, εκείνος της προσήλωσης στην ελευθερία και την ευρωπαϊκή περιπέτεια».

«Ξέρετε, κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ώστε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, τους φοιτητές μας, τους αρχαιολόγους μας, τους ακαδημαϊκούς και τους τουρίστες μας» δήλωσε ο κ. Μακρόν επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εμπνέει και σήμερα όπως και χθες, καθώς «όσο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όσο και τα 40 χρόνια ένταξης στην Ευρώπη, αποτελούν στιγμή ελευθερίας, ανοίγματος και κοινού πεπρωμένου».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα διακινητών, που κερδοσκοπούν από αυτή την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο όλους αυτούς που φεύγουν για οικονομικούς λόγους»

»Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης με ευρωπαϊκό τρόπο. Νομίζω λοιπόν ότι, ναι, αφήσαμε πολύ την Ελλάδα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους. Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης».

Αναφερόμενος στον ελληνικό κλασικό πολιτισμό ο Γάλλος πρόεδρος είπε «ναι, με διαμόρφωσε, οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών, θα έλεγα ότι ως έφηβος τράφηκα από αυτό».

«Δυστυχώς το υγειονομικό πλαίσιο με αναγκάζει να παραμείνω στο Παρίσι» δήλωσε για την αδυναμία να παραστεί στην Αθήνα στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

«Λυπάμαι που δεν θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Μέχρι πριν από δύο μέρες ήταν προγραμματισμένο να έρθουμε αλλά η επιδημία ξεκινά πάλι πολύ έντονα, παντού στην Ευρώπη», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σημείωσε ακόμα ότι θεωρεί ότι ήταν πιο πρέπον να εφαρμόσει ο ίδιος αυτό που ζητά από τους συμπολίτες του «αλλά θα είμαι ολόψυχα μαζί σας».

Για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα συντονισμού στην Ευρώπη αλλά ότι «στην αρχή δεν πιστέψαμε ότι αυτό θα πήγαινε τόσο γρήγορα».

«Σας το λέω ειλικρινά, όλος ο κόσμος, οι ίδιοι οι ειδικοί έλεγαν ότι ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν χρειάστηκε λιγότερο από ένας χρόνος για να φτιαχτεί ένα εμβόλιο. Εξαιρετική επιτυχία και, επομένως, μάλλον κατά κάποιον τρόπο ονειρευτήκαμε λιγότερο από κάποιους άλλους και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει μάθημα για όλους εμάς» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές Νέας Υόρκης: Σφοδρή σύγκρουση Μαμντάνι - Κουόμο στο πρώτο debate

Διεθνή / Εκλογές Νέας Υόρκης: Σφοδρή σύγκρουση Μαμντάνι - Κουόμο στο πρώτο debate

Σφοδρή αντιπαράθεση στην πρώτη τηλεμαχία για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης - Ο Ζοχράν Μαντάνι επιτίθεται στον Άντριου Κουόμο για διαφθορά και έλλειψη ενσυναίσθησης, ενώ η σύγκρουση για το Ισραήλ-Χαμάς προκαλεί έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, πολιτοφυλακή - Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Η Βενεζουέλα ενισχύει στρατεύματα και πολιτοφυλακή, ενώ οι ΗΠΑ μεταφέρουν προηγμένα όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Διεθνή / Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Ο Οχανιάν υποστήριξε ότι η επόμενη γενιά των social media θα πρέπει να είναι «επαληθεύσιμα ανθρώπινη», βασισμένη σε «ζωντανό περιεχόμενο και αποδείξεις ζωής»
LIFO NEWSROOM
«Ζητούμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Διεθνή / «Ζητάμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Η Εκκλησία της Νορβηγίας προχώρησε σε ιστορική συγγνώμη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για δεκαετίες διακρίσεων - Ο επίσκοπος Όλαφ Φίκσε Τβέιτ αναγνώρισε ότι η Εκκλησία «προκάλεσε πόνο και ντροπή» και δεσμεύτηκε σε μια νέα εποχή αποδοχής και ενσωμάτωσης
LIFO NEWSROOM
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Διεθνή / Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται για παράνομη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών - Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και «εκφοβισμό των επικριτών του προέδρου»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Διεθνή / Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε «στρογγυλή τράπεζα» για την Antifa με δεξιούς influencers, προκαλώντας αντιδράσεις για την προπαγανδιστική φύση της συνάντησης και τις πολιτικές της στοχεύσεις
LIFO NEWSROOM