Μακρόν: Θέλω η στρατηγική για την Covid να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τα χέρια στο χείλη Facebook Twitter
EPA/JOHN THYS / POOL ALTERNATIVE CROP
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς δήλωσε ότι η στρατηγική εμβολιασμού της κυβέρνησής του είναι για να «τσαντίζει» τους ανεμβολίαστους.

«Δεν θέλω να εξοργίσω τον γαλλικό λαό», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien την Τρίτη. «Αλλά όσο για τους ανεμβολίαστους, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική».

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο συζητά εάν θα εγκριθεί ή όχι το υγειονομικό πάσο, που θα ορίζει ότι το νομοσχέδιο που μετατρέπει το δελτίο υγείας σε πάσο εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρνητικό τεστ δεν αρκεί πλέον για την είσοδο στους χώρους στους οποίους μπορεί κάποιος να μπαίνει μόνο με πιστοποιητικό (εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφοι κλπ.).

«Σε μια δημοκρατία, οι χειρότεροι εχθροί είναι το ψέμα και η βλακεία», είπε ο Μακρόν. «Ασκούμε πίεση στους ανεμβολίαστους περιορίζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες στην κοινωνική ζωή».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι μόνο μια μικρή μερίδα ατόμων αντιστέκεται. «Πώς θα μειώσουμε αυτή τη μειοψηφία; Τη μειώνουμε –συγγνώμη για την έκφραση– εξοργίζοντάς τους ακόμα περισσότερο».

Ο πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά δεν θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του έως ότου «το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας», πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να φυλακίσει [τους μη εμβολιασμένους], ούτε να εμβολιάσει αναγκαστικά τους». Έτσι, είπε, «πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου, δεν θα μπορείτε πλέον να πηγαίνετε στο εστιατόριο. Δεν θα μπορείτε πια να πάτε για καφέ, δεν θα μπορείτε πια να πάτε στο θέατρο. Δεν θα μπορείτε πλέον να πάτε σινεμά».

«Όταν οι ελευθερίες μου απειλούν αυτές των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Κάποιος ανεύθυνος δεν είναι πολίτης», πρόσθεσε.

«Πυρά» κατά Μακρόν

Μετά τις δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι από την αρχή της θητείας του τον κατηγορούν για αλαζονεία. Τώρα, του καταλογίζουν ότι δεν έχει επαφή με μέρος του γαλλικού λαού, ενώ κάνει χρήση υπερβολικής γλώσσας.

«Καμία έκτακτη ανάγκη δεν δικαιολογεί τέτοια λόγια», δήλωσε ο Μπρουνό Ρεταγιώ, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. «Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι έχει μάθει να αγαπά τους Γάλλους, αλλά φαίνεται ότι του αρέσει ιδιαίτερα να τους περιφρονεί».

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, είπε ότι ένας πρόεδρος «δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα», προσθέτοντας ότι ο Μακρόν «μετατρέπει τους ανεμβολίαστους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Από την άλλη ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος, χαρακτήρισε τη γλώσσα του Μακρόν «αποκρουστική», προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι το εμβόλιο είναι μια συλλογική τιμωρία κατά των ατομικών ελευθεριών».

Οι αναλυτές, πάντως, αναφέρουν ότι ενώ η γλώσσα ήταν χοντροκομμένη και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακραία, πιθανώς βίαιη αντίδραση, τα σχόλια του προέδρου φάνηκε να αντικατοπτρίζουν έναν προσεκτικό πολιτικό υπολογισμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων είναι ολοένα και πιο απογοητευμένοι από την πανδημία και χαρακτηρίζουν το πάσο του εμβολίου ως αποτελεσματικό μέσο για τον τερματισμό της, – και από αυτούς που αντιτίθενται, πολύ λίγοι είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν.

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ