Μακρόν: Θέλω η στρατηγική για την Covid να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τα χέρια στο χείλη Facebook Twitter
EPA/JOHN THYS / POOL ALTERNATIVE CROP
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς δήλωσε ότι η στρατηγική εμβολιασμού της κυβέρνησής του είναι για να «τσαντίζει» τους ανεμβολίαστους.

«Δεν θέλω να εξοργίσω τον γαλλικό λαό», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien την Τρίτη. «Αλλά όσο για τους ανεμβολίαστους, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική».

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο συζητά εάν θα εγκριθεί ή όχι το υγειονομικό πάσο, που θα ορίζει ότι το νομοσχέδιο που μετατρέπει το δελτίο υγείας σε πάσο εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρνητικό τεστ δεν αρκεί πλέον για την είσοδο στους χώρους στους οποίους μπορεί κάποιος να μπαίνει μόνο με πιστοποιητικό (εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφοι κλπ.).

«Σε μια δημοκρατία, οι χειρότεροι εχθροί είναι το ψέμα και η βλακεία», είπε ο Μακρόν. «Ασκούμε πίεση στους ανεμβολίαστους περιορίζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες στην κοινωνική ζωή».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι μόνο μια μικρή μερίδα ατόμων αντιστέκεται. «Πώς θα μειώσουμε αυτή τη μειοψηφία; Τη μειώνουμε –συγγνώμη για την έκφραση– εξοργίζοντάς τους ακόμα περισσότερο».

Ο πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά δεν θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του έως ότου «το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας», πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να φυλακίσει [τους μη εμβολιασμένους], ούτε να εμβολιάσει αναγκαστικά τους». Έτσι, είπε, «πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου, δεν θα μπορείτε πλέον να πηγαίνετε στο εστιατόριο. Δεν θα μπορείτε πια να πάτε για καφέ, δεν θα μπορείτε πια να πάτε στο θέατρο. Δεν θα μπορείτε πλέον να πάτε σινεμά».

«Όταν οι ελευθερίες μου απειλούν αυτές των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Κάποιος ανεύθυνος δεν είναι πολίτης», πρόσθεσε.

«Πυρά» κατά Μακρόν

Μετά τις δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι από την αρχή της θητείας του τον κατηγορούν για αλαζονεία. Τώρα, του καταλογίζουν ότι δεν έχει επαφή με μέρος του γαλλικού λαού, ενώ κάνει χρήση υπερβολικής γλώσσας.

«Καμία έκτακτη ανάγκη δεν δικαιολογεί τέτοια λόγια», δήλωσε ο Μπρουνό Ρεταγιώ, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. «Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι έχει μάθει να αγαπά τους Γάλλους, αλλά φαίνεται ότι του αρέσει ιδιαίτερα να τους περιφρονεί».

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, είπε ότι ένας πρόεδρος «δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα», προσθέτοντας ότι ο Μακρόν «μετατρέπει τους ανεμβολίαστους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Από την άλλη ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος, χαρακτήρισε τη γλώσσα του Μακρόν «αποκρουστική», προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι το εμβόλιο είναι μια συλλογική τιμωρία κατά των ατομικών ελευθεριών».

Οι αναλυτές, πάντως, αναφέρουν ότι ενώ η γλώσσα ήταν χοντροκομμένη και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακραία, πιθανώς βίαιη αντίδραση, τα σχόλια του προέδρου φάνηκε να αντικατοπτρίζουν έναν προσεκτικό πολιτικό υπολογισμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων είναι ολοένα και πιο απογοητευμένοι από την πανδημία και χαρακτηρίζουν το πάσο του εμβολίου ως αποτελεσματικό μέσο για τον τερματισμό της, – και από αυτούς που αντιτίθενται, πολύ λίγοι είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν.

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM