Μαίνεται η σύγκρουση στη Γάζα - Παλαιστινιακό αλιευτικό αναχαιτίστηκε από ισραηλινά σκάφη

Μαίνεται η σύγκρουση στη Γάζα - Παλαιστινιακό αλιευτικό αναχαιτίστηκε από ισραηλινά σκάφη Facebook Twitter
1

Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε σήμερα, στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 Παλαιστίνιοι οι οποίοι με αυτόν τον συμβολικό τρόπο προσπαθούσαν να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, το πλοιάριο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις. Οι οργανωτές της κινητοποίησης ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά σκάφη άνοιξαν πυρ και ότι ένα βλήμα έπληξε το πλοιάριο.

Η κινητοποίηση αυτή, και οι αντικρουόμενες δηλώσεις των συμμετεχόντων για τους σκοπούς τους που είχαν προηγηθεί, ενίσχυσαν τους φόβους για μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των ταραχών στα παλαιστινιακά εδάφη, στην περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι επιχειρούσαν να σπάσουν δια της βίας τον αποκλεισμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρυμούλκησε το αλιευτικό, αφού προηγουμένως το ερεύνησε, μέχρι τη ναυτική βάση του Ασντόντ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι 17 Παλαιστίνιοι που επέβαιναν σ' αυτό θα επιστρέψουν στη Γάζα αφού ολοκληρωθεί η έρευνα και αφού λάβουν τις πρώτες βοήθειες όσοι τις έχουν ανάγκη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το παλιό αλιευτικό, στο οποίο επέβαιναν φοιτητές στους οποίους απαγορεύεται να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και τραυματίες που χρήζουν νοσηλείας, απέπλευσε νωρίς το πρωί από το λιμάνι της Γάζας. Συνοδευόταν από έναν «στολίσκο» πολλών δεκάδων σκαφών, διαφόρων μεγεθών.

Το μεγαλύτερο μέρος του στολίσκου αυτού έκανε στροφή 180 μοιρών στα ανοιχτά, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα ισραηλινά πολεμικά που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό, σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 16 χλμ.) από τις ακτές της Γάζας.

Το αλιευτικό ωστόσο συνέχισε, ξεπερνώντας για αρκετά μίλια το όριο αυτό, μέχρι να αναχαιτιστεί από τα ισραηλινά σκάφη. «Είναι το πρώτο παλαιστινιακό πλοίο που φτάνει σε τέτοια απόσταση, από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο», είπε ο «Ανταμ Άμπου Σαλμίγια, εκ των οργανωτών της επιχείρησης.

Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο, του 1993, οι Παλαιστίνιοι αλιείς μπορούσαν να εργάζονται σε απόσταση μέχρι 20 μίλια από την ακτή.

Το Ισραήλ περιόρισε αυτήν την απόσταση στα 9 μίλια, επικαλούμενο την ανάγκη να ελέγξει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια