«Λυπάμαι» για την αύξηση του κόστους ζωής, λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Ένας άντρας παίζει σιτάρ τη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση, Facebook Twitter
AP Photo/Alberto Pezzali
0

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε ότι λυπάται πολύ που ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεβαίνει εν μέσω προβλέψεων ότι το κόστος ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί έως και το 5%.

«Λυπάμαι πολύ που συμβαίνει», είπε o Andrew Bailey στο BBC, προσθέτοντας: «κανείς από εμάς δεν θέλει να το δει αυτό να συμβαίνει». Όπως τόνισε, τα νοικοκυριά αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών.

Την Πέμπτη, η Τράπεζα εξέπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές ψηφίζοντας τη διατήρηση του επιτοκίου αμετάβλητο. Σηματοδότησε ότι το ποσοστό - αυτή τη στιγμή στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% - θα αυξηθεί τους «προσεχείς μήνες» καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,1% επί του παρόντος, πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Οι εκτιμήσεις, πάντως, αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αυξηθεί στο 5% μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. «Ο πληθωρισμός είναι ξεκάθαρα κάτι που δαγκώνει το εισόδημα των νοικοκυριών. Είμαι βέβαιος ότι το αισθάνονται ήδη αυτό όσον αφορά τις τιμές που ανεβαίνουν», ανέφερε ο Bailey

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Τράπεζα θέλει να δει τι αντίκτυπο είχαν τόσο τα εγχώρια όσο και τα παγκόσμια ζητήματα στο κόστος ζωής πριν αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια. Αυτό που εξήγησε είναι ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι διαφορετικές, επειδή ο πληθωρισμός προκαλείται από παγκόσμιες «σοκ της προσφοράς» και όχι από πίεση ζήτησης στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχολιάζοντας όμως την απόφαση να μην αυξηθεί το κόστος δανεισμού αυτόν τον μήνα., ο Bailey είπε: «Φοβάμαι ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα μας δώσει περισσότερο φυσικό αέριο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ