Το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες

Το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες Facebook Twitter
Δωρεάν οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λουξεμβούργο (Πηγή φωτό EPA)
0

Το Λουξεμβούργο έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια προσπάθεια να μειώσει την κίνηση στους δρόμους.

Η εφαρμογή του μέτρου έγινε μία ημέρα νωρίτερα, αιφνιδιάζοντας κάποιους επιβάτες. Ήδη σε άλλες πόλεις στον κόσμο έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα. Αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών του Λουξεμβούργου, αυτή είναι η πρώτη φορά που η σχετική απόφαση επιβάλλεται σε ολόκληρη χώρα.

Η δωρεάν μετακίνηση, που χαρακτηρίζεται ως σημαντικό κοινωνικό μέτρο, θα επηρεάσει το 40% των νοικοκυριών και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 100 ευρώ το χρόνο σε κάθε ένα από αυτά.

Όμως, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανησυχούν για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά τους αυτό το μέτρο. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τις θέσεις εργασίας», δήλωσε ένας πωλητής εισιτηρίων σε σταθμό. «Όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανησυχούν. Δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Συμφόρηση στους δρόμους

Το μέτρο αυτό είναι στο πλαίσιο του σχεδίου για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Στο Λουξεμβούργο τα ΙΧ είναι το πιο σύνηθες μέσο μεταφοράς και χρησιμοποιούνται για το 47% των μετακινήσεων για τη δουλειά και το 71% των μετακινήσεων στον ελεύθερο χρόνο.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι 200.000 άνθρωποι που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, εργάζονται στο Λουξεμβούργο και οι περισσότεροι πηγαίνουν εκεί με το αυτοκίνητο, προκαλείται μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση τις ώρες αιχμής.

Η πρωτεύουσα, η πόλη του Λουξεμβούργου, έχει επενδύσει στο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, κυρίως με τη δημιουργία του δικτύου τραμ, αλλά οι επιβάτες διαμαρτύρονται ότι είναι ακόμη αποσπασματικό. Για παράδειγμα, θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να συνδεθεί το δίκτυο με το αεροδρόμιο.

Οι πωλήσεις των εισιτηρίων κάλυπταν έως τώρα το 8% του κόστους του συστήματος μεταφορών, που φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Κενό που τώρα θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών.

Με πληροφορίες από το AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM