Λονδίνο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι θέμα προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Λονδίνο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι θέμα προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Facebook Twitter
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου», απαντά το Λονδίνο (Πηγή φωτό EPA)
0

Το Λονδίνο ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι θέμα προς συζήτηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης έκανε αυτή τη δήλωση, έπειτα από τη δημοσιοποίηση αλλαγών του προσχεδίου το οποίο ορίζει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, αναφορικά με τη συμφωνία για το εμπόριο.

Η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η θέση του Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει πως αυτά αποτελούν «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου. «Αυτό δεν είναι προς συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών μας για το εμπόριο», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Το προσχέδιο αναφέρεται ότι η ΕΕ επιζητά «την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες προέλευσής τους», χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά. Διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι αυτή η προσθήκη έγινε με αίτημα της Ελλάδας, το οποίο υποστήριξε η Ιταλία.

Όμως, Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, αρνήθηκε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένας όρος για τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι η αναφορά στο προσχέδιο δεν είναι για αυτά.

Η προσθήκη στο προσχέδιο έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε πηγή της ΕΕ που μίλησε στο Reuters με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, επειδή οι σχετικές συζητήσεις είναι εμπιστευτικές. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εν λόγω αναφορά είχε τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας, όπως και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι χώρες της ΕΕ έχουν μια ευρύτερη ανησυχία για το εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM