Bloomberg: Η ΕΕ βάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το εμπόριο

Bloomberg: Η ΕΕ βάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το εμπόριο Facebook Twitter
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πιθανός όρος στη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας, σύμφωνα με το Bloomberg (Πηγή φωτό EPA)
1

Η ΕΕ σκέφτεται να ζητήσει από τη Βρετανία να ασχοληθεί με το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ως όρο για τη συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit, σύμφωνα με το Bloomberg.

Έπειτα από μια σειρά συζητήσεων ανάμεσα στους διπλωμάτες της ΕΕ, η Ένωση πρόσθεσε στο προσχέδιο για τη διαπραγμάτευση την ανάγκη να «συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν παράνομα από τις χώρες προέλευσής τους», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα ανέφερε ότι ο όρος ερμηνεύεται ως απευθείας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι όρος για μια συμφωνία και υποστήριξε ότι η αναφορά δεν είναι για αυτά.

Το έγγραφο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Η κίνηση αυτή δείχνει το πώς οι 27 της ΕΕ θέλουν να προσθέσουν τα δικά τους παράπονα στη συμφωνία για το εμπόριο με τη Βρετανία.

Τέλος, μετά το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, το έγγραφο περιλαμβάνει νέα προσθήκη, που αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πανδημιών. Και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν στόχο τη συνεργασία στα διεθνή φόρα για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την αντίδραση σε περιπτώσεις εμφάνισης απειλών για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει το προσχέδιο.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ