Λιβύη: Συνελήφθη ο υπουργός Παιδείας - Σε εξέλιξη έρευνα για την έλλειψη σχολικών βιβλίων

Λιβύη: Συνελήφθη ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την έλλειψη σχολικών βιβλίων Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας της Λιβύης, στο πλαίσιο έρευνας για την έλλειψη σχολικών βιβλίων στη χώρα, όπου πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω του χάους που επικρατεί εδώ και χρόνια.

Ο Μούσα αλ Μεγκαρίεφ τέθηκε υπό κράτηση για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποσαφηνίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων και τους λόγους για την έλλειψή τους, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Σχεδιασμού.

Οι Λίβυοι βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε, οι διακοπές στο ηλεκτρικό είναι χρόνιο πρόβλημα, οι ουρές στις τράπεζες και στα βενζινάδικα ατελείωτες. Εδώ και κάποιες εβδομάδες οι γονείς των μαθητών δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούν φωτοτυπίες αντί για βιβλία. «Έχω τρία παιδιά στο Δημοτικό και μου στοιχίζει εκατοντάδες δηνάρια να βγάζω φωτοτυπίες για όλα τα βιβλία», σχολίασε η Ζάκια Αμπντελσαμάντ, γραμματέας σε μία ιδιωτική κλινική της Τρίπολης, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας επωφελήθηκαν από την κατάσταση και πωλούν τις φωτοτυπίες των σχολικών εγχειριδίων σε υψηλές τιμές, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου.

Η λιβυκή κυβέρνηση εγκρίνει κάθε χρόνο έναν ετήσιο προϋπολογισμό για την εκτύπωση των βιβλίων, τα οποία διανέμονται δωρεάν στα δημόσια σχολεία. Φέτος όμως το ποσό δόθηκε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πριν από τη σύλληψή του ο υπουργός Παιδείας απέδωσε την καθυστέρηση στη διαδικασία ενοποίησης του περιεχομένου του σχολικού προγράμματος στις τρεις περιοχές της Λιβύης (δυτική, ανατολική και νότια). Το υπουργείο έχει ανεβάσει στον ιστότοπό του τα βιβλία σε μορφή PDF απ’ όπου μπορούν να τα κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM