Λίβανος: Οργή για τον εμβολιασμό βουλευτών κατά «παραβίαση» των κανόνων

Λίβανος: Οργή για τον εμβολιασμό βουλευτών κατά «παραβίαση» των κανόνων Facebook Twitter
EPA/NABIL MOUNZER
0

Ο εμβολιασμός βουλευτών κατά της Covid-19, εκτός του επίσημου πρωτοκόλλου χορήγησης εμβολίων, προκάλεσε οργή στον Λίβανο, με την Παγκόσμια Τράπεζα να απειλεί να αναστείλει τη χρηματοδότηση στην εκστρατεία, λόγω της «παραβίασης».

Δεκαέξι βουλευτές και τέσσερις εργαζόμενοι της Βουλής εμβολιάστηκαν εντός του κτιρίου του Κοινοβουλίου, αναγνώρισε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης του Λιβάνου, Αντάν Ντάχερ.

«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια παραβίαση, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε», είπε οργισμένος ο πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής, αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμών, Αμπντέλ Ραχμάν Μπιζρί. «Είναι μια απόπειρα ευνοιοκρατίας[...]Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρακάμπτει το σχέδιο», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι απέσυρε την παραίτησή του αφού συζήτησε με την ομάδα του και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η είδηση προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #NoWasta («καμία ειδική μεταχείριση» στα αραβικά) να οδηγεί στις τάσεις στο twitter στον Λίβανο.

Οι βουλευτές κατηγορούνται κυρίως ότι δεν εγγράφηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού σε ένα ειδικό κέντρο εμβολιασμών.

Ο Λίβανος ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού του στις 14 Φεβρουαρίου λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια 34 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είχε διαβεβαιώσει ότι οι παρατηρητές της θα εγγυόντουσαν μια «δίκαιη πρόσβαση» στα εμβόλια.

Η πρώτη φάση εμβολιασμών αφορούσε ιατρικό προσωπικό και άτομα άνω των 75 ετών, που θα έπρεπε να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα. Περίπου 17.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν, καθώς η χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει συνολικά περισσότερα από 355.000 κρούσματα της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 4.340 θανάτων.

Ο εμβολιασμός των βουλευτών, οι οποίοι είναι άνω των 75 ετών, «δεν συμμορφώνεται με το συμφωνημένο εθνικό σχέδιο» και ίσως αποτελεί μια «παραβίαση των όρων» της συμφωνίας, ανέφερε στο Τwitter ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σαρόζ Κουμάρ Ζα. «Μετά την επιβεβαίωση της παραβίασης, η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να αναστείλει τη χρηματοδότηση διανομής εμβολίων», πρόσθεσε. «Απευθύνω έκκληση σε όλους[...]περιμένετε τη σειρά σας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ