Λευκορωσία: Ποινή φυλάκισης 12 ετών σε Ολυμπιονίκη κολυμβήτρια- Καταδικάστηκε ερήμην

Η Αλιαξάντρα Χερασιμένια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Αλιαξάντρα Χερασιμένια καταδικάστηκε ερήμην σε 12ετή ποινή κάθειρξης στη Λευκορωσία. 

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον Αλεξάντερ Οπέικιν ο οποίος όπως και η Χερασιμένια έχει διαφύγει από τη Λευκορωσία. Δικαστήριο στο Μινσκ τους καταδίκασε αμφότερους επειδή ζητούσαν την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία και επειδή κρίθηκε πως έβλαψαν την εθνική ασφάλεια της χώρας. 

«Διαβάσαμε την ετυμηγορία, γελάσαμε και συνεχίσαμε να γιορτάζουμε. Όπως λένε, ερήμην μπορείς ακόμη και να με πυροβολήσεις», έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram η Χερασιμένια. 

Η 36χρονη έχει κατακτήσει τρία Ολυμπιακά μετάλλια- δύο αργυρά στο Λονδίνο το 2012 και ένα χάλκινο στο Ρίο ντε Τζανέιρο- ενώ έχει ανέβει τέσσερις φορές στο βάθρο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κολύμβησης. 

Η Χερασιμένια και ο Οπέικιν σύστησαν ίδρυμα το οποίο συνάσπισε εκατοντάδες Λευκορώσους αθλητές, που επέκριναν το αυταρχικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το ίδρυμα συνέβαλε στο να μην διεξαχθούν στη Λευκορωσία οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που είχε αναλάβει η χώρα για το 2021. 

Οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγόρησαν τους δύο ακτιβιστές ότι υπονόμευσαν την εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας. Πέρα από την ποινή κάθειρξης, κατασχέθηκαν το διαμέρισμα και το αυτοκίνητο της Χερασιμένια, όπως και 48.000 δολάρια που είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Η 36χρονη- που αποσύρθηκε από την κολύμβηση το 2019- κρίθηκε ένοχη και για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τα όσα συνέβησαν στη Λευκορωσία το 2020, όταν ξέσπασε κίνημα διαμαρτυρίας μετά από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία. Η Χερασιμένια μαζί με άλλους Λευκορώσους αθλητές είχε υπογράψει ανοιχτή επιστολή με το αίτημα να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές. 

Το 2021 πούλησε σε δημοπρασία το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τη στήριξη αντιφρονούντων αθλητών, μέσω του ιδρύματός της που το Μινσκ χαρακτηρίζει «εξτρεμιστική δομή». 

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Αιχμαλώτων Χούτι δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα θα απελευθερώσει περισσότερους από 100 κρατούμενους σε «μια μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία»
NEWSROOM