Λευκορωσία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «συστηματικά βασανιστήρια» διαδηλωτών

Λευκορωσία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «συστηματικά βασανιστήρια» διαδηλωτών Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί στη Λευκορωσία στα επεισόδια του καλοκαιριού υπέστησαν συστηματικά βασανιστήρια, αναφέρει σε μια νέα έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία.

Οι προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν στη χώρα στις αρχές Αυγούστου, και το αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του επί σειράν ετών ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει μαρτυρίες συλληφθέντων που υποστηρίζουν ότι ξεγυμνώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στερήθηκαν φαγητό και νερό ή ιατροφαρμακευτική φροντίδα επί ημέρες.

«Το δικαστικό σύστημα στη Λευκοσωρία απέτυχε σε όλο το φάσμα του σε ό,τι αφορά την δίωξη των υπευθύνων», λέει η Λευκορωσίδα ακτιβίστρια Γιοβάνκα Βόρνερ. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα στον χώρο της δικαιοσύνης και αναφορικά με τις πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε η ίδια. Από τις εκλογές και έπειτα έχουν υπάρξει πολλές διαδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση, στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της Λευκορωσίας, αλλά και μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, πολλοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, υπάρχουν βιντεοσκοπημένο υλικό και καταθέσεις κρατουμένων, θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «πιο θαρραλέες και πιο ισχυρές» ώστε να βοηθήσουν να τερματιστεί η αμφιλεγόμενη κυριαρχία του Λουκασένκο. Μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε διαδικτυακά με συμμετέχοντες πολλούς υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, η ίδια κάλεσε το μπλοκ να επισπεύσει την έγκριση του τέταρτου πακέτου κυρώσεων εις βάρος όσων υποστηρίζουν τον Λουκασένκο και ζήτησε την διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τον χαρακτηρισμό ως τρομοκρατών των υπευθύνων.

«Η διεθνής απάντηση παραμένει πολύ ήπια», είπε η Τιχανόφσκαγια από την Λιθουανία όπου βρίσκεται. Ο πρόεδρος Λουκασένκο κυβερνά την Λευκορωσία επί 26 χρόνια και ανακήρυξε την νίκη τους στις εκλογές με 80,1% των ψήφων. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τον αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο και η αντιπολίτευση θεωρεί την Τιχανόφσκαγια πραγματική νικήτρια των εκλογών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM