ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΕΕ: Βραβείο Ζαχάροφ στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» της Λευκορωσίας - «Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας»

ΕΕ: Βραβείο Ζαχάροφ στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» της Λευκορωσίας - «Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας» Facebook Twitter
EPA
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε σήμερα με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τη «δημοκρατική αντιπολίτευση» στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, της οποίας ηγείται η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Έχουν με το μέρος τους κάτι που η βάναυση δύναμη δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει: την αλήθεια. Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας. Είμαστε στο πλευρό σας», έγραψε ο Σασόλι στο Twitter.


Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο Ζαχάροφ υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου, κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την πολιτική ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι).

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας έχει καταγγείλει νοθεία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου κατά τις οποίες επανεξελέγη στην ηγεσία της χώρας ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο είναι πρόεδρος της χώρας από 1994. Αμέσως μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές ξέσπασε κύμα διαμαρτυριών στη χώρα, ενώ η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, διέφυγε στη γειτονική Λιθουανία. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ενώ τα στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν απαχθεί ή συλληφθεί. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα. 

«Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη 'ορκωμοσία' της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα», είχε τονίσει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του τον προηγούμενο μήνα

«Είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας», είχε δηλώσει ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ορκωμοσία του Λουκασένκο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ