Λετονοί γλύπτες άρχισαν να καλύπτουν τα έργα τους με μαύρο πλαστικό, για να τα κρύψουν από τη δημόσια θέα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την πρόταση για αύξηση του φόρου στα εισοδήματα των καλλιτεχνών.

 

Γλύπτες σχεδιάζουν να καλύψουν έως και 20 έργα στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, μεταξύ άλλων γλυπτά που είναι σε δημόσια θέα εδώ και δεκαετίες. «Διαμαρτυρόμαστε για την αύξηση των φόρων σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός ήδη έχει διακόψει σχεδόν όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μειώνοντας το εισόδημα», ανέφερε σε ανακοίνωση το σωματείο καλλιτεχνών της Λετονίας.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνις Ρέιρς, είπε στο AFP πως η κυβέρνηση έκανε «δύσκολες συζητήσεις» με τις ενώσεις καλλιτεχνών, συγγραφέων και κινηματογραφιστών, αναφορικά με την αλλαγή στη φορολογία που σχεδιάζεται.

 

«Κατανοώ ότι οι γλύπτες είναι ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο, από τη στιγμή που έχουν τεράστιες δαπάνες για υλικά για κάθε δημιουργία τους», συμπλήρωσε, αλλά δεν έκανε αναφορά σε πιθανή αλλαγή του σχεδίου για τη φορολογία.

 

Προηγουμένως Λετονοί καλλιτέχνες είχαν διαμαρτυρηθεί για αυτό το σχέδιο, βάζοντας τούβλα μπροστά από το κοινοβούλιο, έπειτα από συζητήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού τις οποίες ο γλύπτης Άιγκαρς Μπίκσε είπε ότι ήταν «σαν να μιλάμε σε τοίχο». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το AFP οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία μπορεί να επηρεάσουν 39.000 πολίτες στη Λετονία. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να καταγράψει ύφεση 6% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.