Λαβρόφ: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του Σκριπάλ

Λαβρόφ: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του Σκριπάλ Facebook Twitter
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ (EPA)
0

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας, μετά την δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, με χρήση νευροτοξικού παράγοντα. 

Την ίδια ώρα που ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία συντάσσονται στο πλευρό της βρετανικής κυβέρνησης, που θεωρεί πιθανότατη την εμπλοκή της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και πρόστυχες» τις κατηγορίες του Λονδίνου. 

Η Μόσχα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με «σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση».

Η Τερέζα Μέι είχε δώσει διορία μερικών ωρών στην ρωσική κυβέρνηση για εξηγήσεις, σχετικά με τον νευροτοξικό παράγοντα που ανιχνεύθηκε στον πράκτορα και την κόρη του, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την περασμένη Κυριακή. 


Η Ρωσία δια του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας .

«Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα», δήλωσε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν, σήμερα, κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.


Το 2006, ο Σκριπάλ δικάστηκε στη Ρωσία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για εσχάτη προδοσία. Πέντε χρόνια αργότερα, ήταν στην ομάδα εκείνων που ανταλλάχτηκαν με 11 Ρώσους πράκτορες που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ, ανάμεσα τους και η γνωστή νεαρή Ρωσίδα Άννα Τσάπμαν.

Έκτοτε ζει στην Αγγλία.

Την πρωτη Κυριακή του Μαρτίου, βρέθηκε σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι , μαζί με την 34χρονη κόρη του, Γιούλια, αμφότεροι με χαμένες τις αισθήσεις τους.

Αμέσως οι υπηρεσίες ασφαλείας μετέφεραν το ζευγάρι στο νοσοκομείο θέτοντας τους σε πλήρη απομόνωση .

Η ρωσική πλευρά επισημαίνει πως πριν καν βγει κάποιο αποτέλεσμα για το τι είχε συμβεί, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε μέσα στο κοινοβούλιο μια πρωτοφανή αντιρωσικη επίθεση, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για χημική επίθεση με πιθανή εμπλοκή του Κρεμλίνου. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ – ΕΕ: Πώς ο Τραμπ ανάγκασε τις Βρυξέλλες σε υποχώρηση με δασμούς 15%

Διεθνή / ΗΠΑ – ΕΕ: Πώς ο Τραμπ ανάγκασε τις Βρυξέλλες σε υποχώρηση με δασμούς 15%

Η ΕΕ υπέκυψε στις εμπορικές πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενη δασμούς 15% στις εξαγωγές της - Τι σημαίνει η «συμφωνία Turnberry» για τη σχέση ΗΠΑ–ΕΕ και ποιος τελικά κέρδισε τη μάχη των δασμών;
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Κυβερνοεπίθεση στην Aeroflot από το «σιωπηλό κοράκι», ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Διεθνή / Ρωσία: Κυβερνοεπίθεση στην Aeroflot από το «σιωπηλό κοράκι», ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Δήλωση που φέρεται να έκανε ομάδα χάκινγκ η οποία αποκαλείται Silent Crow ανέφερε πως διενήργησε την επιχείρηση από κοινού με μια λευκορωσική ομάδα που αποκαλείται Cyberpartisans BY, και τη συνέδεσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ παγώνει ελέγχους εξαγωγών για να εξασφαλίσει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο

Διεθνή / Ο Τραμπ παγώνει ελέγχους εξαγωγών για να εξασφαλίσει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο

Σήμερα στη Στοκχόλμη είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για διαπραγματεύσεις για το εμπόριο
LIFO NEWSROOM
Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία

Διεθνή / Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία

Εξαιρετικά πολύτιμα μέταλλα σπάνιων γαιών «κρύβονται» σε βουνό της Γροιλανδίας - ΗΠΑ, Κίνα και Δανία στο παιχνίδι που παίζεται με φιλοδοξίες και περιβαλλοντικές ανησυχίες
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Οι Χούτι θα επιτίθενται σε πλοία εταιρειών που έχουν δοσοληψίες με το Ισραήλ, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή σημαίας

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι θα επιτίθενται σε πλοία εταιρειών που έχουν δοσοληψίες με το Ισραήλ, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή σημαίας

Οι Χούτι υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτής που βάφτισαν ως τέταρτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επωφελήθηκε από τη δουλεία και ήταν καταφύγιο για θεωρίες της λευκής υπεροχής

Διεθνή / Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επωφελήθηκε από τη δουλεία και ήταν καταφύγιο για θεωρίες της λευκής υπεροχής

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια της Βρετανίας είχε «υπερβολικά μεγάλο» ρόλο στη δημιουργία ρατσιστικών επιστημονικών θεωριών, σύμφωνα με έρευνα
LIFO NEWSROOM