Το σπίτι που διασώθηκε ως εκ θαύματος, από το ηφαίστειο που εξερράγη στη Λα Πάλμα στα Ισπανικά Κανάρια Νησιά τελικά το καταβρόχθισε η λάβα.

 

Η Inge Bergedorf και ο Ranier Cocq, το ζευγάρι των συνταξιούχων Δανών, στους οποίους άνηκε το σπίτι δήλωσαν στην ισπανική El Mundo ότι όλα έχουν καταστραφεί.

 

Το σπίτι έγινε viral τις προηγούμενες ημέρες και τα ΜΜΕ διεθνώς το αποκαλούσαν το «σπίτι θαύμα» καθώς πλάνα από drone έδειχναν τη λάβα από το ηφαίστειο Cumbre Vieja να ρέει δίπλα του, να το περικυκλώνει αλλά να το αφήνει ανέπαφο.

 

Η λάβα έχει ισοπεδώσει εκατοντάδες σπίτια και έχει αναγκάσει σε εκκένωση περισσότερους από 6.000 ανθρώπους από την έκρηξη της 19ης Σεπτεμβρίου.

 

Χθες το βράδυ η λάβα έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό, στη δυτική ακτή του νησιού, προκαλώντας φόβους για εκρήξεις και απελευθέρωση τοξικών αερίων.

 

Ο Cocq και η σύζυγός του δεν ήταν στο νησί όταν το σπίτι τους υπέκυψε στη λάβα του ηφαιστείου. Ζουν στη χερσόνησο Γιούλαντ της Δανίας και δεν έχουν επισκεφθεί τη Λα Πάλμα από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

 

«Έχουμε χάσει τα πάντα στο αγαπημένο μας νησί», είπε ο Coqc στην El Mundo. «Είναι πολύ λυπηρό. Η Inge και εγώ είμαστε συντετριμμένοι» πρόσθεσε.

 

Το σπίτι χτίστηκε σε ένα οικόπεδο 3.000 τ.μ. που αγόρασε το ζευγάρι πριν από δεκαετίες.

 

Αν το ηφαίστειο δεν είχε εκραγεί, το συνταξιούχο ζευγάρι είπε ότι αυτή την εποχή θα ετοίμαζε τις βαλίτσες του για μια απόδραση στη Λα Πάλμα.

 

«Πηγαίναμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο για να μαζέψουμε τα σταφύλια που έχουμε στους αμπελώνες μας. Αλλά τώρα δεν έχει απομείνει τίποτα» είπε ο κ. Cocq.

 

Μία από τις κόρες του, η Yenny Cocq, είχε πει στο BBC ότι η παρτίδα που αγαπούσε ο πατέρας της θα γίνει πιθανότατα μια ερημιά τώρα.

 

«Η μητέρα μου εξακολουθεί να κοιτάει παλιές εικόνες που βρίσκει στο διαδίκτυο και λέει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Ο πατέρας μου επιμένει (να) ξαναχτίσουμε σε αυτήν ακριβώς τη θέση. Αν και τους λέω ότι δεν θα υπάρχει τρόπος να φτάσουν εκεί» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες.

 

Η εικόνα του σπιτιού να σώζεται από τη μανία της λάβας θεωρήθηκε ως σύμβολο ελπίδας όταν διαδόθηκε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα.

 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε με drone από τον φωτογράφο Alfonso Escalero. Σε ανάρτησή του στο Instagram έγραψε: «Θα αναζητήσουμε ένα άλλο σημάδι που δεν θα μας κάνει να χάσουμε την ελπίδα μας σε αυτές τις δύσκολες μέρες».

 

Πολλές οικογένειες στο νησί έχουν χάσει τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της ΕΕ, η λάβα είχε καταστρέψει 656 σπίτια στο διάβα της προς τον ωκεανό.

 

Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν τη Λα Πάλμα σε ζώνη καταστροφής, δεσμευόμενες για οικονομική υποστήριξη για όλους όσους επλήγησαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

 

Με πληροφορίες του BBC