Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις στον υπουργό Άμυνας της Κούβας, Αλβάρο Λόπες Μιέρα, για την καταστολή των πρόσφατων ειρηνικών και υπέρ της δημοκρατίας διαδηλώσεων στο νησί

 

Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκαν κυρώσεις και σε μία ειδική μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ουσιαστικά διεμήνυσε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. 

 

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις «μαζικές συλλήψεις και τις δίκες παρωδία», στις οποίες καταδικάζονται σε φυλάκιση εκείνοι που τολμούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, σε μια προσπάθεια «εκφοβισμού και απειλής» για να σιωπήσουν οι Κουβανοί. 

 

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε άτομα που ευθύνονται για την καταπίεση του κουβανικού λαού», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. 

 

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, μέσω Twitter χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αβάσιμες και συκοφαντικές» και κάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλλoυν τέτοια μέτρα για το δικό της ιστορικό «καθημερινής καταπίεσης και αστυνομικής βαναυσότητας». 

 

Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας τις κυρώσεις, χαρακτήρισε τον Κουβανό υπουργό Άμυνας ηγέτη «εκείνων που ενεπλάκησαν σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

 

Χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους την προηγούμενη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση εξαιτίας της οποίας είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις βασικών αγαθών και διακοπές ρεύματος. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και για τον περιορισμό ελευθεριών. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις. 

 

Ο Μπάιντεν, στη σημερινή ανακοίνωση, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο οι Κουβανοί, «παρακάμπτοντας τις προσπάθειες του καθεστώτος για λογοκρισία». 

 

Ακόμη, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα πιέσει το καθεστώς για την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν άδικα, για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο και για να επιτραπεί στους Κουβανούς να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. 

 

Με πληροφορίες από Reuters