Κύπρος: Συμφωνία «ορόσημο» με τη Βρετανία, για ακίνητα σε περιοχές βάσεων

Κύπρος: Σε εφαρμογή συμφωνία «ορόσημο» με τη Βρετανία, για την ανάπτυξη περιοχών των βάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε εφαρμογή τίθεται συμφωνία της Κύπρου με τη Βρετανία, για την ανάπτυξη ακινήτων στις κυρίαρχες περιοχές βάσεων. 

Η συμφωνία υπογράφηκε το 2014, αλλά απαιτήθηκαν χρόνια περίπλοκων διαπραγματεύσεων για την ιδιόμορφη φύση των περιοχών, σημειώνει ο Guardian, που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χρήση γης στην Κύπρο. 

Οι δύο πλευρές, σε κοινή ανακοίνωση, έκαναν λόγο για συμφωνία ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Κύπριους για την ανάπτυξη ακινήτων στις κυρίαρχες περιοχές βάσεων, που κατείχε η Βρετανία. Αυτό, επεσήμανε, όχι απλά θα έχει πολλαπλά οφέλη, αλλά και θα διορθώσει στρεβλώσεις και ανισότητες στις ζωές των κατοίκων χωριών αυτών των περιοχών. 

«Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική συμφωνία. Αναμένεται ότι όχι μόνο θα έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για εκείνους που ζουν ή εκείνους που έχουν ακίνητα στις βάσεις, αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου. 

Από τις 16 Μαΐου, όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για σχέδια ανάπτυξης ακινήτων, όπως και για άλλες περιοχές του νησιού. Μέχρι τώρα, η μη στρατιωτική ανάπτυξη των περιοχών των βάσεων, με εξαίρεση την αγροτική γη, ελεγχόταν αυστηρά. 

«Οι πολεοδομικές ζώνες και διαδικασίες, παρόμοιες με αυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα εφαρμοστούν και στις Βάσεις από τις 16 Μαΐου 2022, εξαιρουμένων των περιοχών που σχετίζονται με τις στρατιωτικές ανάγκες των Βάσεων και ζητήματα ασφάλειας. Τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης και περιουσίας θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται ανεξαρτήτως χώρου διαμονής, ενώ, παράλληλα, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές θα προστατεύονται», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε. 

«Οι ιδιοκτήτες περιουσιών θα μπορούν από τη 16η Μαΐου 2022 να υποβάλουν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικών και οικιστικών αδειών στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Παράλληλα, για περίοδο τεσσάρων μηνών από την δημοσίευση, το κοινό θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει ενστάσεις σχετικά με τις πολεοδομικές ζώνες», σημειώνεται ακόμη. 

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM