ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Κύπρος: Ετήσια έσοδα 600 εκατομμυρίων ευρώ από το κοίτασμα στην ΑΟΖ

Κύπρος: Ετήσια έσοδα 600 εκατομμυρίων ευρώ από το κοίτασμα στην ΑΟΖ Facebook Twitter
1

Tα έσοδα από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), αναμένεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με ορίζοντα 12ετίας, εφόσον ξεκινήσει η πλήρης αξιοποίησή του.

Με ψήφους 43 υπέρ, 7 εναντίον και χωρίς αποχές, η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Κυπριακών Επενδύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, θεσπίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο συστάθηκε δυνάμει των διατάξεων του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το νόμο εισάγονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες καθορίζονται οι κανόνες που σχετίζονται με τη σύσταση, τη συγκρότηση και τη λειτουργία του ΕΤΕ.

Παράλληλα προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των οργάνων διαχείρισης, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του αρμόδιου Υπουργού σε σχέση με το ΕΤΕ και τα όργανα διαχείρισης αυτού, οι γενικές αρχές που διέπουν τις επενδύσεις και τα αποθέματα του ταμείου, το πλαίσιο εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου της διαχείρισης και των επενδύσεων του ταμείου και η διασφάλιση διαφανών διαδικασιών ως προς τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση του ταμείου.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, στο στάδιο που το ΕΤΕ θα διαθέτει επαρκή κεφάλαια, που θα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ σε τιμές αγοράς, ιδρύεται ειδικός οργανισμός με την ονομασία «Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Επενδύσεων» (ΚΟΔΕ), που θα έχει την ευθύνη της επενδυτικής πολιτικής του ταμείου.

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΤΕ πριν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθότι η Δημοκρατία θα στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι προσεγγίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων και των εσόδων που προκύπτουν από τέτοια δραστηριότητα με υπεύθυνο τρόπο και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβοηθήσει στην παρουσίαση της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού. 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διεθνή
1

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Στη Βιλαρίμπα ακόμα τρίβουν...Εδώ είδηση είναι η επιστολή του wwf για τη μη εξόρυξη των υδατανθράκων (πάσχω απο συνδρομο στέρησης Καμμενου). Φοβόμαστε μην τους εξορύξει κι αυτούς η Ελληνικός Χρυσός φαίνεται...ΥΓ Αν ο Steve Jobs ήταν Έλληνας δραστηριοπουμενος στην Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει 10 φορές.