Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα, συγκάλεσε εκτάκτως για τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  

 


Μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του εκπροσώπου της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:


-Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.

 

-Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.


-Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


-Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών θα προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

 

Εμπρηστική ανακοίνωση Ερντογάν - Τατάρ: Ανοίγουν τμήμα της Αμμοχώστου

 

Την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος σε τμήμα των Βαρωσίων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμόχωστου, καλώντας τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το Ψευδοκράτος για την επιστροφή των περιουσιών τους - υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής διοίκησης.

 

 

O Ερντογάν αναφέρθηκε σε «εχθρούς των Τουρκοκυπρίων» - στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν» ανέφερε.


 

Εξάλλου, σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού o Ερντογάν διεμήνυσε πως «πλέον δεν θέλουμε να λέμε "Βορράς – Νότος", πλέον λέμε ''Τουρκοκυπριακό'' (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΣΚΑΪ