Κύπρος: Ένοχος για άσεμνη επίθεση κατά 16χρονης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου

Κύπρος: Ένοχος για άσεμνη επίθεση κατά 16χρονης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook-Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών
0

Την ενοχή του τέως Μητροπολίτη Κιτίου αποφάσισε το δικαστήριο Λάρνακας, για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η καταγγέλλουσα, 58χρονη σήμερα, ήταν μόλις 16 ετών.  

Η ιστορική αυτή απόφαση για την ενοχή του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου ανοίγει το δρόμο και για την καθαίρεσή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου. 

«Ήταν αρχιερέας, υποταγμένος στους κανόνες της αρχιερείας. Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μια 16χρονη ένα αρχιερέα; Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μία φτωχή ράφταινα ένα αρχιερέα; Ακόμη και σήμερα είναι σκάνδαλο, πόσο μάλλον τότε», ανέφερε μεταξύ άλλων το δικαστήριο στην απόφαση του, η οποία αναγνώστηκε χθες παρουσία δεκάδων μελών από το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, που έδωσαν το παρών για να στηρίξουν την καταγγέλλουσα. 

Στην ιστορική του απόφαση του κυπριακό δικαστήριο, αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά του 84χρονου κατηγορούμενου ιεράρχη κατά τη διάρκεια της δίκης, λέγοντας πως ήταν «υπεροπτικός και με εμφανή έπαρση», ενώ η δικαστής Εύη Ευθυμίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο περιστατικό όπου ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου χτύπησε το χέρι του στο ευαγγέλιο.

«Σε αρκετές φορές θύμωσε με την κατηγορούσα αρχή και σε μια έκρηξη του, χτύπησε χωρίς αναστολή το ευαγγέλιο που είχε μπροστά του. Σε μία από τις χειμαρρώδεις τοποθετήσεις του στην αντεξέταση, ανέφερε ότι ο ίδιος βοήθησε πολλά ορφανά και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τιμή για τον ίδιο ήταν ότι έδωσε πολλά εκατομμύρια για τα ορφανά. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που ήθελε να πλήξει το πρόσωπο της παραπονούμενης, υπονοώντας ηθική έκπτωση. Δεν μπορώ να δεχτώ τα όσα ανέφερε ο ίδιος στο Δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η στάση του κατηγορούμενου ήταν απογοητευτική. Συμπεριφερόταν υπεροπτικά και ειρωνικά και ήταν σε εμφανή ένταση», ανέφερε ακόμη η δικαστής σημειώνοντας πως «προσπάθησε να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως εξομολόγος». 

Πρόσθεσε ακόμη πως ο κατηγορούμενος δεν ήταν ένας απλός ιεράρχης, αλλά Μητροπολίτης με όρκο αγαμίας, ο οποίος αντιμετωπιζόταν μάλιστα, σαν σύγχρονος ήρωας λόγω της σύλληψής του από τις κατοχικές αρχές.

Το κυπριακό δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 26 Μαΐου για την ποινή του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου. 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Φιλελεύθερο Κύπρου και reporter.gr 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ