Κυπριακό: Το προσχέδιο του κοινού εγγράφου για τη διάσκεψη παραδίδει ο Άιντε

Κυπριακό: Το προσχέδιο του κοινού εγγράφου για τη διάσκεψη παραδίδει ο Άιντε Facebook Twitter
0

Το πρώτο προσχέδιο του κοινού εγγράφου, που έχει ετοιμάσει ως βάση για τη νέα διάσκεψη στο Κυπριακό, στο Κραν Μοντάν της Ελβετίας, η οποία θα αρχίσει στις 28 του μηνός, παραδίδει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, στους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει προφορικά για το προσχέδιο. Σήμερα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.


Ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και μεθαύριο την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ενημερωθεί για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες και θα έχει στον χαρτοφύλακά του το προσχέδιο.


Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εργαστεί, ενόψει της διάσκεψης για την Κύπρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 4ης Ιουνίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού.


Σε γραπτή δήλωση ο κ. Μπουρτζού είπε ότι κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν «όλα τα κεφάλαια αλληλοεξαρτώμενα και παράλληλα», προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθεί κατά την «πενταμερή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ των δύο μερών, είπε.


«Στόχος δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά να φτάσουμε στο τέρμα σε όλα τα κεφάλαια και να λύσουμε το Κυπριακό» είπε ο κ. Μπουρτζού, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης θα πρέπει να ακολουθηθεί μια παράλληλα διαδικασία.


Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά «με διαφορετική προσέγγιση για την ατζέντα και τις αρχές που αφορούν τις εργασίες της διάσκεψης, στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης». Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα «πρέπει όλοι να σεβαστούν τη συμφωνία», κατέληξε ο κ. Μπουρτζού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM