Κυπριακό: Το προσχέδιο του κοινού εγγράφου για τη διάσκεψη παραδίδει ο Άιντε

Κυπριακό: Το προσχέδιο του κοινού εγγράφου για τη διάσκεψη παραδίδει ο Άιντε Facebook Twitter
0

Το πρώτο προσχέδιο του κοινού εγγράφου, που έχει ετοιμάσει ως βάση για τη νέα διάσκεψη στο Κυπριακό, στο Κραν Μοντάν της Ελβετίας, η οποία θα αρχίσει στις 28 του μηνός, παραδίδει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, στους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει προφορικά για το προσχέδιο. Σήμερα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.


Ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και μεθαύριο την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ενημερωθεί για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες και θα έχει στον χαρτοφύλακά του το προσχέδιο.


Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εργαστεί, ενόψει της διάσκεψης για την Κύπρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 4ης Ιουνίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού.


Σε γραπτή δήλωση ο κ. Μπουρτζού είπε ότι κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν «όλα τα κεφάλαια αλληλοεξαρτώμενα και παράλληλα», προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθεί κατά την «πενταμερή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ των δύο μερών, είπε.


«Στόχος δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά να φτάσουμε στο τέρμα σε όλα τα κεφάλαια και να λύσουμε το Κυπριακό» είπε ο κ. Μπουρτζού, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης θα πρέπει να ακολουθηθεί μια παράλληλα διαδικασία.


Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά «με διαφορετική προσέγγιση για την ατζέντα και τις αρχές που αφορούν τις εργασίες της διάσκεψης, στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης». Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα «πρέπει όλοι να σεβαστούν τη συμφωνία», κατέληξε ο κ. Μπουρτζού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM