Κυπριακό: Κρίσιμη η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δηλώνει ο Αναστασιάδης

Κυπριακό: Κρίσιμη η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δηλώνει ο Αναστασιάδης Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

«Το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία καθορίζει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό και όχι μόνο», εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Real News», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και θεωρεί ότι, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

«Υπάρχει η αντικειμενική εκτίμηση ότι η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα είναι κρίσιμη για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αποφύγει τυχόν εσωτερικές διαφωνίες και αντιδράσεις που θα του στερούσαν ψήφους και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό», σημειώνει ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουμε φθάσει σε πολύ καλό σημείο, επιτυγχάνοντας συγκλίσεις και καταγράφοντας εξελίξεις που δεν είδαμε ποτέ προηγουμένως. Δυστυχώς όμως την ώρα που χρειαζόταν αποφασιστικότητα και βούληση για τη συμφωνία, η τουρκική πλευρά, ενδεχομένως λόγω εσωτερικών παραγόντων, ενδεχομένως λόγω αδυναμίας επιχειρημάτων και θέσεων, προέβαλε νέες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, όπως για παράδειγμα οι τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους, μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, προκαλώντας έμφραγμα στη διαδικασία. Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και περιμένουμε την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για θέματα διαφωνίας και διαφορετικής αντίληψης που έχουμε ενώπιόν μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν ευνοεί την επίλυση του Κυπριακού», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού τουρκικού στρατού, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, υπέρ της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων». «Ο καθένας συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς παράγοντα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν μια κατοχική δύναμη να αξιώνει να διατηρήσει εγγυητικά δικαιώματα και μάλιστα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2107», σημειώνει ο κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΕΝΕΙ

Διεθνή / Χαμενεΐ μετά τις νέες επιθέσεις Ιράν και ΗΠΑ: «Το σχέδιο του εχθρού είναι να δημιουργήσει διχασμούς για να αντισταθμίσει τις ήττες»

Εκτεταμένες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο με νεκρούς - Προειδοποιήσεις της Τεχεράνης μετά τα «αμυντικά» χτυπήματα των ΗΠΑ και παρέμβαση Κάλας για «πολύ επικίνδυνη ζώνη»
THE LIFO TEAM
Piper Rockelle: Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί του YouTube γίνεται 18 μπροστά σε εκατομμύρια θεατές;

Διεθνή / Piper Rockelle: Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί του YouTube γίνεται 18 μπροστά σε εκατομμύρια θεατές;

Η Piper Rockelle μεγάλωσε ως παιδί-σταρ του YouTube, έγινε εμπορικό πρόσωπο πριν ενηλικιωθεί και τώρα βγάζει εκατομμύρια στο OnlyFans. Η ιστορία της δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά μια ολόκληρη μηχανή που έμαθε πρώτα να πουλά την παιδικότητα και μετά την ενηλικίωσή της.
THE LIFO TEAM
THE SIMPSONS ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / «The Simpsons»: Σεναριογράφος της σειράς φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για τις αμερικανικές εκλογές του 2028

Ο Dan Greaney, βραβευμένος με Emmy, είχε γράψει το επεισόδιο, με τίτλο «Bart To The Future», το οποίο «προέβλεψε» την προεδρία του Τραμπ 16 χρόνια πριν αυτή γίνει πραγματικότητα
THE LIFO TEAM