Κυπριακό: Κρίσιμη η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δηλώνει ο Αναστασιάδης

Κυπριακό: Κρίσιμη η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δηλώνει ο Αναστασιάδης Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

«Το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία καθορίζει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό και όχι μόνο», εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Real News», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και θεωρεί ότι, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

«Υπάρχει η αντικειμενική εκτίμηση ότι η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα είναι κρίσιμη για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αποφύγει τυχόν εσωτερικές διαφωνίες και αντιδράσεις που θα του στερούσαν ψήφους και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό», σημειώνει ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουμε φθάσει σε πολύ καλό σημείο, επιτυγχάνοντας συγκλίσεις και καταγράφοντας εξελίξεις που δεν είδαμε ποτέ προηγουμένως. Δυστυχώς όμως την ώρα που χρειαζόταν αποφασιστικότητα και βούληση για τη συμφωνία, η τουρκική πλευρά, ενδεχομένως λόγω εσωτερικών παραγόντων, ενδεχομένως λόγω αδυναμίας επιχειρημάτων και θέσεων, προέβαλε νέες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, όπως για παράδειγμα οι τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους, μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, προκαλώντας έμφραγμα στη διαδικασία. Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και περιμένουμε την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για θέματα διαφωνίας και διαφορετικής αντίληψης που έχουμε ενώπιόν μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν ευνοεί την επίλυση του Κυπριακού», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού τουρκικού στρατού, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, υπέρ της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων». «Ο καθένας συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς παράγοντα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν μια κατοχική δύναμη να αξιώνει να διατηρήσει εγγυητικά δικαιώματα και μάλιστα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2107», σημειώνει ο κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM