Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία - Θα συζητηθεί η πρόταση μομφής

Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία - Θα συζητηθεί η πρόταση μομφής Facebook Twitter
0

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων προσώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας συμφώνησε σήμερα ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή. 

Πάντως, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, που έκαναν την πρόταση μομφής, θα πρέπει να πασχίσουν για να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο ώστε να ανατρέψουν τον Ραχόι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την αδυναμία του Ραχόι, καθώς 29 πρόσωπα που συνδέονται με το Λαϊκό Κόμμα (PP) καταδικάστηκαν την περασμένη Πέμπτη, στην κορύφωση μιας μακροχρόνιας δίκης για διαφθορά, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αθέμιτη άσκηση επιρροής και πλαστογράφηση λογαριασμών.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει συσπειρωθεί πίσω από τον Ραχόι, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του και πως οι καταδίκες για διαφθορά δεν επηρεάζουν ούτε ένα μέλος της κυβέρνησής του. Ο 63χρονος πρωθυπουργός είχε επιβιώσει μιας πρότασης μομφής τον περασμένο Ιούνιο.

Οι Ciudadanos (Πολίτες), ένα φιλελεύθερο κόμμα που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και το πιθανότερο είναι να κερδίσει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, κάλεσε σήμερα τον Ραχόι να τις προκηρύξει.

Η κυβέρνηση του Ραχόι είναι εξασθενημένη και έχει στιγματιστεί από τις καταδίκες για διαφθορά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.

«Η μόνη δημοκρατική και αξιοπρεπής έξοδος είναι να δώσουμε φωνή στον ισπανικό λαό ώστε να επιλέξει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο», δήλωσε.

Οι Ciudadanos είπαν το Σάββατο ότι είναι πρόθυμοι να εργαστούν με τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν έναν ουδέτερο υποψήφιο για να ανατρέψει τον Ραχόι, η κυβέρνηση μειοψηφίας του οποίου έχει επίσης πληγεί από την κρίση που πυροδοτήθηκε από την ψήφο της Καταλονίας υπέρ της ανεξαρτησίας.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, διαβεβαίωσε σήμερα πως «η ερώτηση που θα τεθεί, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, είναι μια ψήφος υπέρ ή κατά της κυβέρνησης. Να συνεργαστεί κανείς ή όχι με την ατιμωρησία; Αυτή είναι η ερώτηση» που τίθεται, όπως είπε.

Εντούτοις δεν είναι σαφές αν οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos θα ενωθούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ραχόι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM