Κρίση στη Γαλλία: Ο Μακρόν θέλει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες - Θα τα καταφέρει;

Κρίση στη Γαλλία: Ο Μακρόν θέλει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες Facebook Twitter
Eμανουέλ Μακρόν/ ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλει να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού μέσα σε 48 ώρες, την ώρα που ο Ολιβιέ Φορ των Σοσιαλιστών χαρακτήρισε ατελέσφορη τη συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να διαλύσει και πάλι την Εθνοσυνέλευση, στους 30 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του.

Μακρόν: Θέλει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Ο Μακρόν είπε επίσης, στη συνάντηση που είχε με ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εξαιρουμένου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, ότι ελπίζει να διορίσει νέο πρωθυπουργό εντός των επόμενων 48 ωρών, τονίζοντας στους συμμετέχοντες ότι δεν θέλει να αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη των «ακραίων» πολιτικών κομμάτων και ιδίως του Εθνικού Συναγερμού.

Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος χαιρέτισε τις «ενδιαφέρουσες αλλά ατελέσφορες» συνομιλίες. Οι Σοσιαλιστές μπορεί να αναδειχθούν σε καθοριστικό παράγοντα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Μισέλ Μπαρνιέ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία πυροδότησε τη δεύτερη μείζονα πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλά ατελέσφορη συνάντηση. Η μπάλα είναι στην πλευρά του προέδρου», είπε ο Σοσιαλιστής ηγέτης Ολιβιέ Φορ στους δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο. «Διεκδικούμε, πολύ λογικά, (…) έναν πρωθυπουργό της αριστεράς» που θα είναι «ανοιχτός σε συμβιβασμούς», επέμεινε ο Φορ. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία της αριστεράς, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.

Οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές προσκλήθηκαν στη συνάντηση, όχι όμως και η Ανυπότακτη Γαλλία, ο σύμμαχός τους στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, κάτι που προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των εταίρων. «Η πολιτική της άδειας καρέκλας είναι μια μορφή αποδυνάμωσης της αριστεράς», είπε ο Φορ, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να βρει μια «λύση» για την έξοδο από την κρίση.

Η ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τις προτάσεις του Μακρόν, σχολιάζοντας ότι εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Δεν έκανε «κανένα συμβιβασμό, καμία υποχώρηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα» συμμετοχής των Πρασίνων σε μια κυβέρνηση με τους Ρεπουμπλικάνους.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Λοράν Βοκιέ, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς όσον αφορά μια συνεργασία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. «Στο τέλος της συνάντησης όλοι συμμεριζόμαστε την ίδια πεποίθηση, ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό συμβόλαιο με ανθρώπους με τους οποίους δεν συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες», είπε στους δημοσιογράφους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Διεθνή / Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Η σταρ του Drag Race θα παρουσιάσει την τελετή στέψης του Miss Universe Philippines στις 2 Μαΐου, επιστρέφοντας στη σκηνή όπου το 2024 είχε γίνει η πρώτη drag queen που εμφανίστηκε στον θεσμό.
THE LIFO TEAM
ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: Από τα video games στην πολιτική οργή - Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις του δράστη

Οι διαδικτυακές αναρτήσεις του 31χρονου Κόουλ Τόμας Άλεν αποκαλύπτουν μια σταδιακή μετάβαση από περιεχόμενο σχετικό με βιντεοπαιχνίδια σε ακραία πολιτικά μηνύματα μίσους για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
THE LIFO TEAM