Κρίση στη Γαλλία: Ο Μακρόν θέλει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες - Θα τα καταφέρει;

Κρίση στη Γαλλία: Ο Μακρόν θέλει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες Facebook Twitter
Eμανουέλ Μακρόν/ ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλει να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού μέσα σε 48 ώρες, την ώρα που ο Ολιβιέ Φορ των Σοσιαλιστών χαρακτήρισε ατελέσφορη τη συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να διαλύσει και πάλι την Εθνοσυνέλευση, στους 30 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του.

Μακρόν: Θέλει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Ο Μακρόν είπε επίσης, στη συνάντηση που είχε με ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εξαιρουμένου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, ότι ελπίζει να διορίσει νέο πρωθυπουργό εντός των επόμενων 48 ωρών, τονίζοντας στους συμμετέχοντες ότι δεν θέλει να αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη των «ακραίων» πολιτικών κομμάτων και ιδίως του Εθνικού Συναγερμού.

Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος χαιρέτισε τις «ενδιαφέρουσες αλλά ατελέσφορες» συνομιλίες. Οι Σοσιαλιστές μπορεί να αναδειχθούν σε καθοριστικό παράγοντα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Μισέλ Μπαρνιέ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία πυροδότησε τη δεύτερη μείζονα πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλά ατελέσφορη συνάντηση. Η μπάλα είναι στην πλευρά του προέδρου», είπε ο Σοσιαλιστής ηγέτης Ολιβιέ Φορ στους δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο. «Διεκδικούμε, πολύ λογικά, (…) έναν πρωθυπουργό της αριστεράς» που θα είναι «ανοιχτός σε συμβιβασμούς», επέμεινε ο Φορ. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία της αριστεράς, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.

Οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές προσκλήθηκαν στη συνάντηση, όχι όμως και η Ανυπότακτη Γαλλία, ο σύμμαχός τους στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, κάτι που προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των εταίρων. «Η πολιτική της άδειας καρέκλας είναι μια μορφή αποδυνάμωσης της αριστεράς», είπε ο Φορ, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να βρει μια «λύση» για την έξοδο από την κρίση.

Η ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τις προτάσεις του Μακρόν, σχολιάζοντας ότι εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Δεν έκανε «κανένα συμβιβασμό, καμία υποχώρηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα» συμμετοχής των Πρασίνων σε μια κυβέρνηση με τους Ρεπουμπλικάνους.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Λοράν Βοκιέ, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς όσον αφορά μια συνεργασία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. «Στο τέλος της συνάντησης όλοι συμμεριζόμαστε την ίδια πεποίθηση, ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό συμβόλαιο με ανθρώπους με τους οποίους δεν συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες», είπε στους δημοσιογράφους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM