Κούβα: Προβλήματα για τους ιδιοκτήτες Lada από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

Κούβα: Οι ιδιοκτήτες Lada βάλλονται από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία Facebook Twitter
Ένα Lada στους δρόμους της Σάντα Κλάρα - Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Φρανσκίσκο Πέρεζ Ροντρίγκεζ είναι μηχανικός αυτοκινήτων από την Κούβα και το τελευταίο διάστημα όταν καλείται να επισκευάσει αυτοκίνητα μάρκας Lada αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων λόγω των δυτικών κυρώσεων που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ένα τέτοιο πρόβλημα αντιμετώπισε ο Ροντρίγκεζ επισκευάζοντας τον κινητήρα ενός Lada Moskvich, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα και άλλα οχήματα που εισήχθησαν στην Κούβα από τους συμμάχους της στον Ψυχρό Πόλεμο και αργότερα τη Ρωσία.

Για να επισκευαστεί, χρειάζεται νέο ιμάντα χρονισμού. Όμως, όπως ανέφερε ο Ροντρίγκεζ, το εν λόγω εξάρτημα είναι διαθέσιμο μόνο στη Ρωσία και καθώς οι πτήσεις από εκεί έχουν διακοπεί λόγω των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, η επισκευή δεν είναι δυνατή. 

Οι παγκόσμιοι περιορισμοί στις μεταφορές και το εμπόριο με τη Ρωσία αποτελούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για τους Κουβανούς, οι οποίοι ζουν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη «σκιά» του αμερικανικού εμπάργκο.

Πολλά από τα φορτηγά, τα λεωφορεία, τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ του νησιού προέρχονται από τη μακρινή Ρωσία και όπως είναι αναμενόμενο τα ανταλλακτικά τους εισάγονται επίσης από εκεί.

Ακόμη και πολλά από τα θρυλικά vintage αμερικανικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1950 που συχνά εντοπίζονται κατά μήκος της προκυμαίας της Αβάνας έχουν τροποποιηθεί με τα χρόνια για να χρησιμοποιούν ρωσικούς κινητήρες.

Με βάση τα στατιστικά της χώρας, το νησί έχει περίπου 20.000 παλιά αμερικανικά αυτοκίνητα και 80.000 έως 100.000 Lada.

«Για τα Lada, τα πάντα έρχονται από τη Ρωσία. Πολλοί άνθρωποι θα επηρεαστούν», είπε ο Ροντρίγκεζ. 

Μαζί με τη διακοπή της βασικής τουριστικής βιομηχανίας και τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία, «η διακοπή των μεταφορών θα είναι πρόβλημα για την Κούβα όσον αφορά τα ανταλλακτικά», δήλωσε ο Γουίλιας Λεογκράντε, ειδικός για την Κούβα στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα κι αν βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις κυρώσεις στη Ρωσία», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM