Κορωνοϊός στη Γερμανία: Χριστούγεννα με σκληρό lockdown

Κορωνοϊός στη Γερμανία: Χριστούγεννα με σκληρό lockdown Facebook Twitter
0

Η Γερμανία πρόκειται να εφαρμόσει σκληρό lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων κορωνοϊού φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

Όλα τα καταστήματα εκτός από όσα πωλούν απαραίτητα είδη θα κλείσουν σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη, όπως και τα σχολεία, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια για μια «σημαντική» αύξηση των κοινωνικών επαφών.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν 20.200 κρούσματα και 321 επιπλέον θανάτους σε μία μόλις μέρα. Το νέο lockdown θα διαρκέσει από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου. Ανακοινώνοντας την κίνηση μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των 16 κρατών της χώρας, η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης».

Εστιατόρια, μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης έχουν ήδη κλείσει από τον Νοέμβριο και ορισμένες περιοχές της χώρας επέβαλαν επιπλέον δικούς τους περιορισμούς. Ανοιχτές θα παραμείνουν μέσα στις γιορτές οι τράπεζες όπως και καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια αλλά τα κομμωτήρια συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρήσεων που πρέπει να κλείσουν. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες καλούνται να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων απαγορεύονται οι εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς και η πώληση πυροτεχνημάτων ενώ απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους. Το πολύ πέντε άτομα από όχι περισσότερα από δύο νοικοκυριά επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι. Ωστόσο από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου - ένα νοικοκυριό μπορεί να προσκαλέσει έως τέσσερα μέλη της οικογένειας το πολύ από άλλα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα λάβουν έως και 500.000 ευρώ κυβερνητικής υποστήριξης ανά μήνα. Η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να αποτρέψει την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιαστούν τα Χριστούγεννα.

Η Γερμανία θεωρήθηκε σχετικά επιτυχημένη στον έλεγχο της πανδημίας σε σύγκριση με τους ευρωπαίους γείτονές της, χάρη εν μέρει στα μαζικά τεστ και την ιχνηλάτηση, αλλά μεταξύ των πολιτικών ηγετών υπάρχει κοινή παραδοχή ότι οι περιορισμοί και τα άλλα μέτρα δεν έχουν επιτύχει αρκετά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ