Κορωνοϊός- ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί -Δραματική κατάσταση στη Ν. Υόρκη, 9.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κορωνοϊός- ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί -Δραματική κατάσταση στη Ν. Υόρκη, 9.000 κρούσματα σε 24 ώρες Facebook Twitter
1

Ολοένα και πιο βαρύς γίνεται ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 865 άνθρωποι, ημερήσιο αρνητικό «ρεκόρ» για τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι νεκροί στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν μέσα σε τρεις ημέρες. Πλέον ανέρχονται σε 4.076, από 2.010 το Σάββατο- σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου που ανανεώνονται διαρκώς- ενώ στη χώρα έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο. Πλέον, έφτασαν τα 188.172, καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα 24.743 σε μία ημέρα.

332 νεκροί σε μια μέρα στη Νέα Υόρκη

Δραματική είναι η κατάσταση στη Νέα Υόρκη, αφού σε 24 ώρες καταγράφηκαν 332 θάνατοι και περισσότερα από 9.000 κρούσματα.

Πλέον, οι νεκροί στην πολιτεία από τον κορωνοϊό έφτασαν τους 1.218 και τα κρούσματα ανέρχονται σε 75.975. «Ο ιός είναι πιο ισχυρός και πιο επικίνδυνος από όσο περιμέναμε», δήλωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. «Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε το βουνό, η κύρια μάχη είναι στην κορυφή του βουνού», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι θετικός έχει βρεθεί ο αδελφός του, Κρις.

Έχει σχεδόν εξαντληθεί το απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού

Την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει τις ΗΠΑ, το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει σχεδόν εξαντληθεί, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, είπε η μία από τις δύο πηγές.

Το εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις. Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να ανταπεξέλθουν τα νοσοκομεία στη ραγδαία αύξηση των ασθενών.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κονέτικατ Νεντ Λαμόντ δήλωσε την Τρίτη ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική» εξέλιξη. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέκρουσε αυτή την εκτίμηση, δηλώνοντας ότι το υλικό μεταφέρεται απευθείας σε αυτούς που το χρειάζονται, διαδικασία που περιέγραψε ως αποτελεσματικότερη.

«Φροντίζουμε να πηγαίνει (...) από τον κατασκευαστή απευθείας στο νοσοκομείο ή την πολιτεία όπου προορίζεται», υποστήριξε. Τον έλεγχο και τη διανομή του υλικού έχει αναλάβει η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA). Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Λίζι Λιτζόου τόνισε πως η FEMA γνώριζε ήδη από το στάδιο της κατάρτισης του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως το στρατηγικό απόθεμα δεν θα επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτειών και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «εξαντλήσει όλα τα μέσα» για να βρει προμήθειες.

Η Λιτζόου είπε επίσης ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα προβλέπει τη δαπάνη 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρωθεί το στρατηγικό απόθεμα.

Ως το Σάββατο είχαν διανεμηθεί από το στρατηγικό απόθεμα 26 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και σχεδόν 12 εκατομμύρια πιο αποτελεσματικές μάσκες N95, καθώς και εκατομμύρια προσωπίδες, προστατευτικές στολές και ζευγάρια γάντια, σύμφωνα με τη FEMA. Επισης, έχουν διανεμηθεί 8.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τη FEMA. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιπλέον 10.000 αναπνευστές «έτοιμους», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο στρατηγικό απόθεμα.

Στο μεταξύ, γίνονται προσπάθειες αγοράς από το εξωτερικό, ειδικά από προμηθευτές στην Κίνα και τη Μαλαισία, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους. «Δεν αγοράζουμε απλώς ό,τι έχουν να πουλήσουν, αγοράζουμε και τις επόμενες παρτίδες», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Διεθνή / Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989
LIFO NEWSROOM
Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM