Κορωνοϊός: 10 εκατ. παιδιά μπορεί να μη γυρίσουν ποτέ στο σχολείο λόγω των οικονομικών συνεπειών

Κορωνοϊός: 10 εκατ. παιδιά μπορεί να μη γυρίσουν ποτέ στο σχολείο λόγω των οικονομικών συνεπειών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ως και δέκα εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο, ακόμα και αν αρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, προειδοποιεί σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Ήδη προτού ξεσπάσει η πανδημία, 258 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι βρίσκονταν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο. Ως και 1,6 δισεκατομμύριο μαθητές και φοιτητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μαθήματα (στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο) εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ολόκληρη γενιά παιδιών είδε το σχολικό πρόγραμμά της να αναποδογυρίζει», τόνισε η Save the Children στην έκθεσή της. Η οργάνωση, που απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και δωρητές να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η «παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην εκπαίδευση», εκτιμά πως περίπου 9,7 εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να εγκαταλείψουν για πάντα τα θρανία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Εάν δεν γίνει αυτό, οι ανισότητες που υπήρχαν ήδη «μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως και μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, θα λάβουν τεράστιες διαστάσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ίνγκερ Άσινγκ, η γενική διευθύντρια της Save the Children.

Σε 12 χώρες κυρίως της κεντρικής και τη δυτικής Αφρικής, αλλά και στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με «εξαιρετικά υψηλό» κίνδυνο να μη γυρίσουν στα σχολεία αφού πάψουν να επιβάλλονται τα μέτρα, ειδικά τα κορίτσια.

Η ΜΚΟ καλεί τους ιδιώτες πιστωτές να συναινέσουν να ανασταλεί η καταβολή τοκοχρεολυσίων από τις φτωχότερες χώρες, μέτρο που κατ' αυτήν θα μπορούσε να επιτρέψει να αποδεσμευθούν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδυθούν στην εκπαίδευση. «Θα ήταν απαράδεκτο πόροι που είναι απελπιστικά αναγκαίοι για να διατηρηθεί στη ζωή η ελπίδα που γεννά η μόρφωση να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών», κρίνει η γενική διευθύντρια της Save the Children.

«Εάν επιτρέψουμε σε αυτή την εκπαιδευτική κρίση να εκτυλιχθεί, ο αντίκτυπος στο μέλλον των παιδιών θα έχει πολύ μακρά διάρκεια. Η υπόσχεση που είχε κάνει ο κόσμος να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση ως το 2030 θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί για χρόνια», πρόσθεσε η Ίνγκερ Άσινγκ, αναφερόμενη στους στόχους που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ.

Η Save the Children υπολογίζει στο μετριοπαθές της δημοσιονομικό σενάριο ότι οι δαπάνες για την παιδεία θα μειωθούν κατά 77 δισεκατομμύρια δολάρια στις φτωχότερες χώρες τους προσεχείς 18 μήνες.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει οι κυβερνήσεις να πάρουν πόρους που προβλεπόταν να διατεθούν στην εκπαίδευση και να τους διαθέσουν σε άλλα πεδία στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα μειωθούν κατά 192 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM