Απεργία την Πρωτομαγιά

Κοροναϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν εκείνα του Sars - Ποιες οι διαφορές των δύο ιών

Κοροναϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν εκείνα του Sars - Ποιες οι διαφορές των δύο ιών Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού καθημερινά αυξάνεται, έχοντας αυτή τη στιγμή ξεπεράσει κατά πολύ εκείνα της επιδημίας του Sars - που είχε πλήξει, με εκατοντάδες νεκρούς, πάνω από είκοσι χώρες, το 2003. 

Τότε, είχαν καταγραφεί 8.100 κρούσματα του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου. Σήμερα, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον νέο στέλεχος της ίδιας οικογένειας κοροναϊών που ξέσπασε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι νεκροί του ιού έχουν φτάσει τους 213 ανθρώπους - θάνατοι καταγεγραμμένοι όλοι στην Κίνα - αριθμός κατά πολύ μικρότερος από εκείνο των θυμάτων του Sars (774). 

Χθες, Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρηξε κατάσταση άναγκης σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επιδημίας. 

Χθες το βράδυ δηλώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα στην Ιταλία, ενώ σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκαν και τα πρώτα κρούσματα σε Βρετανία και Ρωσία.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει προσφάτως στην Γουχάν, την κινεζική πόλη στην επαρχία Χουμπέι που βρέθηκε στο επίκεντρο της επιδημίας. Ωστόσο, σε οκτώ περιπτώσεις - σε Γερμανία, Ιαπωνία, Βιετνάμ και Ηνωμένες Πολιτείες - οι ασθενείς μολύνθηκαν από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

Πώς συγκρίνεται η σημερινή επιδημία με το Sars

Ο Sars - ή Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ΣΟΑΣ - είναι επίσης ένας ιός της ίδιας οικογενείας που είχε ξεκινήσει ξανά από την Κίνα και είχε εξαπλωθεί σε 26 χώρες στις αρχές του 2000. Ο νέος κοροναϊός, αν και με περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, έχει εξαπλωθεί σε λιγότερες χώρες και έχει προκαλέσει λιγότερους θανάτους.

Ο Sars εκτιμάται πως στοίχισε στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και οικονομικούς αναλυτές, ο τωρινός κοροναϊός ίσως έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς ανάγκασε παγκόσμιους κολοσσούς - γίγαντες της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του εμπορίου - να παγώσουν προσωρινά την παραγωγή τους στην Κίνα.

 
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκάλαχερ, ειδικό αναλυτή του BBC για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, ο σημερινός κοροναϊός διαφοροποιείται από τον «πρόγονό» και σε άλλο ένα πεδίο: Είναι δυσκολότερο να τον σταματήσουν οι ειδικοί λόγω της συμπεριφοράς του. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην περίπτωση του Sars, υπήρχε μία μεγάλη λοίμωξη, η οποία δεν μπορούσε παρά να γίνει άμεσα αντιληπτή. Οι ασθενείς μπορούσαν να τη μεταδόσουν μόνο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κάτι που έκανε εύκολη την απομόνωση των νοσούντων και την καραντίνα για όσους είχαν εκτεθεί στον ιό.

Ωστόσο, ο νέος ιός 2019-nCov είναι δυσκολότερο να ανιχνευθεί - και συνεπώς να αντιμετωπιστεί. «Ο ιός έχει μια πολύ έξυπνη στρατηγική εξελικτικής επιβίωσης απ'΄ο,τι ο Sars» τονίζει ο Γκάλαχερ.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ