Νέο ξέσπασμα του ιού Έμπολα ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

 

 

Σύμφωνα με τις αρχές έχουν εντοπιστεί έξι περιπτώσεις, τέσσερις από τις οποίες έχουν πεθάνει στην πόλη Μαντάκα, στα ανατολικά της χώρας, που αποτελεί εμπορικό κόμβο για 1,5 εκατ. ανθρώπους.

 

Η Μαντάκα απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου υπάρχει διαρκής εμφάνιση περιπτώσεων Έμπολα.

 

Ο ιός μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.200 ανθρώπους στην επαρχία του Βόρειου Κίβου στα σύνορα της Ουγκάντα, όπου οι προσπάθειες περιορισμού παρεμποδίστηκαν από ένοπλες συγκρούσεις.

 

Πρόκειται για το ενδέκατο ξέσπασμα στο Κονγκό από τότε που ο ανακαλύφθηκε ο ιός κοντά στον ποταμό Έμπολα το 1976.

 

«Έχουμε μια νέα επιδημία Έμπολα στη Μαντάκα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ετένι Λονόντο σε δημοσιογράφους. «Θα τους στείλουμε πολύ γρήγορα το εμβόλιο και το φάρμακο» διαβεβαίωσε.

 

Ο ιός του Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά από μολυσμένο άτομο, το οποίο πάσχει από σοβαρό εμετό και διάρροια.

 

Η ανακάλυψη είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει εμφανίσει τρεις εστίες Έμπολα από το 2017.

 

Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει την επιδημία ιλαράς που έχει σκοτώσει πάνω από 6.000 άτομα και την πανδημία του COVID-19, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερα από 3.000 άτομα και ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 71 πολιτών.

 

«Αυτό το ξέσπασμα είναι μια υπενθύμιση ότι ο COVID19 δεν είναι η μόνη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Ο Έμπολα εντοπίστηκε στη Μαντάκα το 2018, προκαλώντας ανησυχία ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα εκεί ή να φτάσει στην Κινσάσα, όπου διαμένουν 10 εκατ. άνθρωποι.

 

Με πληροφορίες του Reuters/AFP