Κομισιόν: Σχέδιο για επενδύσεις 43 δισ. € σε τσιπ, έως το 2030

Κομισιόν: Σχέδιο για επενδύσεις 43 δισ. € σε τσιπ, έως το 2030 Facebook Twitter
0

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα σχέδιο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τσιπ, ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2030. 

Στόχος είναι να διπλασιαστεί το μερίδιο της ΕΕ στην παραγωγή τσιπ στην παγκόσμια αγορά, που σήμερα ανέρχεται σε μόλις 10%. Παράλληλα, η ΕΕ θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από ασιατικές χώρες- κυρίως από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. 

Η παραγωγή τσιπ στην Ευρώπη πρέπει έως το 2030 να φτάσει στο 20% της παγκόσμιας αγοράς, η οποία έτσι κι αλλιώς θα διπλασιαστεί. Άρα, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται τετραπλάσια αύξηση της παραγωγής τσιπ επί ευρωπαϊκού εδάφους, επεσήμανε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία «European Chips Act». 

«Χωρίς τσιπ, δεν υπάρχει καμία ψηφιακή μετάβαση, καμία πράσινη μετάβαση, καμία τεχνολογική ηγεσία. Η εξασφάλιση της προμήθειας στα πιο προηγμένα τσιπ έχει γίνει οικονομική και γεωπολιτική προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Μπρετόν και σημείωσε ότι η ΕΕ κινητοποιεί σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, η οποία ήδη προσελκύει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. 

«Κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και να αποφύγουμε μελλοντικούς κραδασμούς στην οικονομία μας, όπως βλέπουμε με την τρέχουσα έλλειψη εφοδιασμού σε τσιπ. Επενδύοντας σε κορυφαίες αγορές του μέλλοντος και εξισορροπώντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, θα επιτρέψουμε στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να παραμείνει ανταγωνιστική, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση», συμπλήρωσε. 

Η πρόσφατη παγκόσμια έλλειψη τσιπ οδήγησε σε κλείσιμο εργοστασίων παρασκευής πλειάδας προϊόντων, από αυτοκίνητα έως συσκευές υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνει η Κομισιόν στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Στην αυτοκινητοβιομηχανία για παράδειγμα, η παραγωγή σε ορισμένα κράτη-μέλη μειώθηκε κατά ένα τρίτο το 2021. «Αυτό κατέστησε εμφανέστερη την ακραία παγκόσμια εξάρτηση της αξιακής αλυσίδας των ημιαγωγών από πολύ περιορισμένο αριθμό παραγόντων σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ωστόσο, κατέδειξε επίσης τη σημασία των ημιαγωγών για ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία και κοινωνία», επισημαίνει η Κομισιόν. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 11 δισεκατομμύρια ευρώ- περίπου τα μισά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα άλλα μισά από τα κράτη-μέλη- για την ενίσχυση της υπάρχουσας έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και για τη διασφάλιση της ανάπτυξης προηγμένων τσιπ. 

Επίσης, προτείνει δημόσιες επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, για την αύξηση της παραγωγής τσιπ στην Ευρώπη. Ένα ποσό που αναμένεται να κινητοποιήσει μεγαλύτερο ποσό ιδιωτικών επενδύσεων. Για να υπάρχει δημόσια στήριξη στις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής τσιπ, η Επιτροπή θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις, υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ προορίζονται για να στηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις, μέσω ενός νέου Ταμείου για τα τσιπ στην ΕΕ.

«Ο ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, τις δεξιότητες και τις τεχνολογικές ικανότητες για να γίνει ηγέτης στον τομέα αυτό πέρα από την έρευνα και την τεχνολογία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συσκευασία προηγμένων τσιπ, για να εξασφαλίσει την προμήθεια ημιαγωγών και να μειώσει τις εξαρτήσεις της», τονίζει η Κομισιόν. 

Το σχέδιο για τα τσιπ θα αλλάξει τα δεδομένα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Βραχυπρόθεσμα, «θα αυξήσει την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές κρίσεις, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προλάβουμε και να αποφύγουμε διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Και μεσοπρόθεσμα, θα συμβάλει στο να καταστεί η Ευρώπη ηγέτης στον στρατηγικό αυτό κλάδο», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.  

Οι προτάσεις της Επιτροπής για έναν ευρωπαϊκό νόμο για τα τσιπ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ισχύσει ο κανονισμός άμεσα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM