Καραϊβική: Ένοπλοι εισέβαλαν σε γραφεία εφημερίδας και απαίτησαν δημοσίευση μηνύματος αρχηγού της μαφίας

Κολομβιανή Καραϊβική: Ένοπλοι μπήκαν σε εφημερίδα και απαίτησαν δημοσίευση μηνύματος αρχηγού της μαφίας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένοπλοι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην κολομβιανή επαρχία της Καραϊβικής και απαίτησαν από τους δημοσιογράφους να δημοσιεύσουν μήνυμα από αρχηγό της μαφίας.

Την είσοδο των ενόπλων κατήγγειλε την Τρίτη μια ΜΚΟ που παρακολουθεί την ελεύθερη έκφραση στην ευρύτερη περιοχή. 

Τα «μέλη μιας ένοπλης ομάδας» έφτασαν τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις της «Ελ Εράλντο», στην πόλη Μπαρανκίγια στα βόρεια της περιοχής, και «είπαν ότι είχαν ένα μήνυμα από τον Ντίγνο Παλομίνο, τον αρχηγό τους», ο οποίος υποτίθεται ότι θέλει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση.
 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαρθρώσει τις ομάδες ανταρτών και των καρτέλ ναρκωτικών.
 
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΜΚΟ, η οποία ονομάζεται  «Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου», ο Παλομίνο κατηγορούμενος από τις αρχές ότι ανήκε σε μια συμμορία διακινητών ναρκωτικών και εκβιαστών γνωστών ως «Los Costeños», συνελήφθη στη Βενεζουέλα το 2019 και παραδόθηκε στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Έκτοτε κρατείται στο σπίτι του στη Μπαρανκίγια.

Στο περιστατικό υπήρχαν έξι ένοπλοι, «δύο από αυτούς μπήκαν και ζήτησαν να μιλήσουν με την διευθύντρια Έρικα Φοντάλβο. Τρεις δημοσιογράφοι βγήκαν να τους μιλήσουν» αναφέρει η ΜΚΟ.  «Ζήτησαν να δημοσιευτεί μια συνέντευξη που έδωσε η ίδια ένοπλη ομάδα», ανέφερε το Ίδρυμα.

Κολομβιανή Καραϊβική: Τι ανέφερε το μήνυμα του αρχηγού της μαφίας 

Το μήνυμα του Ντίγνο Παλομίνο, του αρχηγού τους, όπως αναφέρεται, περιελάμβανε έκκληση προκειμένου να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να αφοπλιστούν και να διαλυθούν οργανώσεις ανταρτών, ομάδες ακροδεξιών παραστρατιωτικών και καρτέλ των ναρκωτικών, εξήγησε το «Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου» στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η «Ελ Εράλντο», που δεν δημοσίευσε το μήνυμα του Παλομίνο, δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα κλήση αγνώστου που απαίτησε δημοσιογράφοι της να πάρουν συνέντευξη από τον «Ελ Καστόρ», τον αρχηγό της συμμορίας «Los Costeños», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η εφημερίδα δεν έχει κάνει καμιά αναφορά σε όσα συνέβησαν.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για να επιτευχθεί «απόλυτη ειρήνη», ο πρόεδρος της αριστερής κυβέρνησης, Γουστάβο Πέτρο, πρότεινε κάποια πλεονεκτήματα στους διακινητές ναρκωτικών που θα συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την εγκληματική δραστηριότητά τους και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, όπως ποινές οκτώ ετών κάθειρξης ή επιεικέστερες και τη δυνατότητα να κρατήσουν το 6% των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η πρωτοβουλία μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μεν, αλλά προβάλλονται αντιστάσεις, ακόμη και στο δικό της στρατόπεδο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Κολομβία είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους στη Λατινική Αμερική, πίσω από το Μεξικό και τη Βραζιλία. Η FLIP κατέγραψε το 2022 συνολικά 200 απειλές σε βάρος επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και δυο δολοφονίες δημοσιογράφων εξαιτίας της δουλειάς τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM