Καραϊβική: Ένοπλοι εισέβαλαν σε γραφεία εφημερίδας και απαίτησαν δημοσίευση μηνύματος αρχηγού της μαφίας

Κολομβιανή Καραϊβική: Ένοπλοι μπήκαν σε εφημερίδα και απαίτησαν δημοσίευση μηνύματος αρχηγού της μαφίας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένοπλοι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην κολομβιανή επαρχία της Καραϊβικής και απαίτησαν από τους δημοσιογράφους να δημοσιεύσουν μήνυμα από αρχηγό της μαφίας.

Την είσοδο των ενόπλων κατήγγειλε την Τρίτη μια ΜΚΟ που παρακολουθεί την ελεύθερη έκφραση στην ευρύτερη περιοχή. 

Τα «μέλη μιας ένοπλης ομάδας» έφτασαν τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις της «Ελ Εράλντο», στην πόλη Μπαρανκίγια στα βόρεια της περιοχής, και «είπαν ότι είχαν ένα μήνυμα από τον Ντίγνο Παλομίνο, τον αρχηγό τους», ο οποίος υποτίθεται ότι θέλει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση.
 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαρθρώσει τις ομάδες ανταρτών και των καρτέλ ναρκωτικών.
 
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΜΚΟ, η οποία ονομάζεται  «Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου», ο Παλομίνο κατηγορούμενος από τις αρχές ότι ανήκε σε μια συμμορία διακινητών ναρκωτικών και εκβιαστών γνωστών ως «Los Costeños», συνελήφθη στη Βενεζουέλα το 2019 και παραδόθηκε στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Έκτοτε κρατείται στο σπίτι του στη Μπαρανκίγια.

Στο περιστατικό υπήρχαν έξι ένοπλοι, «δύο από αυτούς μπήκαν και ζήτησαν να μιλήσουν με την διευθύντρια Έρικα Φοντάλβο. Τρεις δημοσιογράφοι βγήκαν να τους μιλήσουν» αναφέρει η ΜΚΟ.  «Ζήτησαν να δημοσιευτεί μια συνέντευξη που έδωσε η ίδια ένοπλη ομάδα», ανέφερε το Ίδρυμα.

Κολομβιανή Καραϊβική: Τι ανέφερε το μήνυμα του αρχηγού της μαφίας 

Το μήνυμα του Ντίγνο Παλομίνο, του αρχηγού τους, όπως αναφέρεται, περιελάμβανε έκκληση προκειμένου να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να αφοπλιστούν και να διαλυθούν οργανώσεις ανταρτών, ομάδες ακροδεξιών παραστρατιωτικών και καρτέλ των ναρκωτικών, εξήγησε το «Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου» στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η «Ελ Εράλντο», που δεν δημοσίευσε το μήνυμα του Παλομίνο, δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα κλήση αγνώστου που απαίτησε δημοσιογράφοι της να πάρουν συνέντευξη από τον «Ελ Καστόρ», τον αρχηγό της συμμορίας «Los Costeños», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η εφημερίδα δεν έχει κάνει καμιά αναφορά σε όσα συνέβησαν.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για να επιτευχθεί «απόλυτη ειρήνη», ο πρόεδρος της αριστερής κυβέρνησης, Γουστάβο Πέτρο, πρότεινε κάποια πλεονεκτήματα στους διακινητές ναρκωτικών που θα συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την εγκληματική δραστηριότητά τους και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, όπως ποινές οκτώ ετών κάθειρξης ή επιεικέστερες και τη δυνατότητα να κρατήσουν το 6% των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η πρωτοβουλία μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μεν, αλλά προβάλλονται αντιστάσεις, ακόμη και στο δικό της στρατόπεδο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Κολομβία είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους στη Λατινική Αμερική, πίσω από το Μεξικό και τη Βραζιλία. Η FLIP κατέγραψε το 2022 συνολικά 200 απειλές σε βάρος επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και δυο δολοφονίες δημοσιογράφων εξαιτίας της δουλειάς τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM