Κολομβία: Υπεγράφη η νέα ειρηνευτική συμφωνία ειρήνης της κυβέρνησης με τους FARC

Κολομβία: Υπεγράφη η νέα ειρηνευτική συμφωνία ειρήνης της κυβέρνησης με τους FARC Facebook Twitter
Ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος συνομιλεί με τον Ροντρίγκο Λοντόνιο, ηγέτη των FARC κατά την υπογραφή της αναθεωρημένης συνθήκης
0

Πριν από περίπου δύο μήνες, σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στην Καρταχένα της Κολομβίας, παρουσία δεκάδων ηγετών κρατών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος συνυπέγραφε με τον Ροντρίγκο Λοντόνιο, ηγέτη των ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) την αρχική συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που διαρκεί 52 χρόνια στην χώρα.

Σήμερα, σε μια πολύ πιο λιτή τελετή, στο θέατρο Colon της Μπογοτά, με προσκεκλημένους μόνο θύματα του πολέμου, πρώην προέδρους της χώρας, δικαστικούς και τοπικούς αξιωματούχους, οι Σάντος και Λοντόνιο υπέγραψαν την αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία, έπειτα από την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής από τους Κολομβιανούς στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου.

«Τα καταφέραμε», δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι της σημερινής εκδήλωσης, καθώς οι δύο άνδρες υπέγραψαν το τελικό κείμενο της νέας συμφωνίας με ένα στυλό φτιαγμένο από μια σφαίρα του πολέμου.

«Η ειρήνη θα μας δώσει ελπίδα, πίστη στο μέλλον και την πιθανότητα μιας καλύτερης ζωής για μας και τα παιδιά μας», τόνισε ο Σάντος, στον οποίο δόθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο μήνα για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, διαβεβαίωσε ότι με την αναθεωρημένη συμφωνία «θέτουμε οριστικό τέλος στον πόλεμο και χειριζόμαστε τις αντιθέσεις μας με πολιτισμένο τρόπο».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση και οι FARC διεξήγαν συνομιλίες στην Αβάνα της Κούβας για τον τερματισμό του πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 6,9 εκατομμυρίων, ενώ 60.000 άνθρωποι αγνοούνται.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη συμφωνία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, καθώς το αρχικό σχέδιο είχε καταγγελθεί από τους επικριτές του πως ήταν υπερβολικά ευνοϊκό για τους αντάρτες.

Ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, που ηγήθηκε της εκστρατείας του «Οχι» στο δημοψήφισμα και επιθυμούσε πολλές αλλαγές στην αναθεώρηση της συμφωνίας, δηλώνει οργισμένος για την πρόθεση του Σάντος να επικυρώσει την νέα συμφωνία στο Κογκρέσο αντί να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα και καλεί σε διαδηλώσεις. Τονίζει ότι ο Σάντος «δεν έλαβε υπόψη του τον θρίαμβο του "Όχι" στο δημοψήφισμα».

Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας οι αντάρτες, που αριθμούν 7.000 μαχητές, καλούνται σε διάστημα έξι μηνών να συγκεντρωθούν σε περιοχές που θα ελέγχουν τα Ηνωμένα Έθνη, αξιωματούχοι των οποίων θα επιτηρήσουν τη διαδικασία αφοπλισμού τους.

Το ιδιαίτερα τεχνικό κείμενο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει περίπου 60 τροποποιήσεις ώστε να συμπεριληφθούν προτάσεις του στρατοπέδου του «Οχι» στο δημοψήφισμα και άλλων παραγόντων, αποσαφηνίζει ζητήματα όπως είναι η ατομική ιδιοκτησία ή το πώς οι αντάρτες που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης θα τεθούν υπό περιορισμό σε αγροτικές περιοχές για περιόδους διάρκειας πέντε ως οκτώ ετών, μεταξύ άλλων.

Επίσης, περιλαμβάνει έναν κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων των FARC για την αποζημίωση των θυμάτων.

Η συμφωνία κατατέθηκε στο Κογκρέσο και η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για την επικύρωση της, πριν νομοθετηθεί η εφαρμογή της.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν: «Ο μόνος τρόπος να πολεμήσω την κατάθλιψη» - Μέσα στα θρησκευτικά σχολεία των Ταλιμπάν

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσω την κατάθλιψη» - Μέσα στα θρησκευτικά σχολεία των Ταλιμπάν

Ποιοι και τι διδάσκουν μέσα στα θρησκευτικά σχολεία του καθεστώτος των Ταλιμπάν - Τι συμβαίνει όταν μια οικογένεια αρνείται να στείλει τα κορίτσια της;
LIFO NEWSROOM
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ζητά να ακυρωθούν οι μισές πτήσεις της Δευτέρας

Διεθνή / Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Οι Βρυξέλλες ζητούν να ακυρωθούν οι μισές σημερινές πτήσεις

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Κυριακή ακυρώθηκαν 45 αναχωρήσεις και 30 αφίξεις. Δεν υπήρξαν σημαντικές ακυρώσεις ή καθυστερήσεις στα αεροδρόμια Χίθροου του Λονδίνου και Μπράντενμπουργκ του Βερολίνου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα ανακοινώσει τη σύνδεση γνωστού παυσίπονου με τον κίνδυνο αυτισμού

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα ανακοινώσει τη σύνδεση γνωστού παυσίπονου με τον κίνδυνο αυτισμού

Η Washington Post αναφέρει ότι η ανακοίνωση θα γίνει, παρά το γεγονός ότι οι ιατρικές οδηγίες δείχνουν πως το φάρμακο -γνωστό ως παρακεταμόλη- είναι ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

«Συμφωνία έστω και για ένα τετραγωνικό εκατοστό του αφγανικού εδάφους είναι αδύνατη» τόνισε ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν
LIFO NEWSROOM
Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Διεθνή / Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέδεσε το περιστατικό με μια ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι «κάποιοι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι όποιος είναι διαφορετικός από εσένα πρέπει να ανατρέπεται»
LIFO NEWSROOM