Κλιμάκωση δίχως τέλος: Πέμπτη μέρα χτυπημάτων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – 224 νεκροί στο Ιράν, 24 στο Ισραήλ

Κλιμάκωση δίχως τέλος: Πέμπτη μέρα χτυπημάτων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – 224 νεκροί στο Ιράν, 24 στο Ισραήλ Facebook Twitter
Ιρανοί πενθούν κατά τη διάρκεια της κηδείας στρατιωτικών που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Χοραμαμπάντ, στο κεντρικό Ιράν, στις 16 Ιουνίου 2025. Το Ισραήλ και το Ιράν ανταλλάσσουν πυρά από τις 13 Ιουνίου, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις σε ολόκληρη την ιρανική επικράτεια/ Φωτ.: EPA
0

Στον πέμπτο κατά σειρά εικοσιτετράωρο της σύρραξης ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ, η κατάσταση εξελίσσεται σε μετωπικό πόλεμο με θύματα αμάχους, εκατοντάδες τραυματίες, κατεστραμμένες υποδομές και συνεχή διπλωματικά μηνύματα υψηλής έντασης.

Η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει πλήξει κρίσιμες ιρανικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων τα πυρηνικά κέντρα Νατάνζ, Ισφαχάν και Φορντό. Τα πλήγματα έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 224 ανθρώπους στο Ιράν και 24 στο Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς, ενώ πάνω από 647 πολίτες έχουν τραυματιστεί.

Ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα καταγράφηκε στο Weizmann Institute of Science, όπου σύμφωνα με εργαζόμενους χάθηκαν δεκαετίες επιστημονικής έρευνας από πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης. Το κέντρο συνεργαζόταν με κορυφαίες αμυντικές εταιρείες όπως η Elbit Systems.

Την ίδια ώρα, στην πόλη Ταμρά του Ισραήλ, τέσσερις Παλαιστίνιοι πολίτες –ανάμεσά τους δύο παιδιά– σκοτώθηκαν όταν πύραυλος χτύπησε κατοικία αργά τη νύχτα της Κυριακής. Τοπικοί κάτοικοι εξέφρασαν οργή για τις ελλείψεις σε καταφύγια, αναδεικνύοντας τις ανισότητες στις αραβικές περιοχές του Ισραήλ.

Η δήλωση Τραμπ: «Ο Χαμενεΐ είναι εύκολος στόχος – Η υπομονή μας τελειώνει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υιοθετεί ιδιαίτερα επιθετική ρητορική. Σε νέα ανάρτηση στο Truth Social, ανέφερε: «Ξέρουμε ακριβώς πού κρύβεται ο ‘ανώτατος ηγέτης’. Είναι εύκολος στόχος. Δεν θα τον πλήξουμε –τουλάχιστον όχι τώρα. Αλλά η υπομονή μας εξαντλείται».

Σε επόμενο μήνυμα, έγραψε μόνο δύο λέξεις με κεφαλαία: “UNCONDITIONAL SURRENDER” (Άνευ Όρων Παράδοση).

Παρά την ένταση, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ Γιεχιέλ Λάιτερ δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει αποκλειστικά «αμυντική στάση» από την Ουάσινγκτον και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα THAAD, τα οποία –όπως είπε– έχουν «σώσει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ζωές».

Ο Λάιτερ διευκρίνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει ζητήσει συμμετοχή αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού σε επιθετικές επιχειρήσεις. Η απόφαση για ενδεχόμενη ανάμειξη των ΗΠΑ ανήκει αποκλειστικά στον Τραμπ, ο οποίος –όπως επανέλαβε και ο αντιπρόεδρος JD Vance– εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει την ιρανική εμπλουτισμένη παραγωγή ουρανίου με «άλλα μέσα».

Νέοι πύραυλοι, εκατοντάδες εκκενώσεις – Ο φόβος χτυπά το κέντρο του Τελ Αβίβ

Νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα, με σειρήνες να ηχούν στο νότιο Ισραήλ και στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας. Το Ισραηλινό επιτελείο επιβεβαίωσε ότι οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ωστόσο αρκετές χτύπησαν στόχους –ανάμεσά τους και στρατιωτικά σημεία στην κεντρική περιοχή του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό κρατικό γραφείο Τύπου, 2.725 πολίτες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Δεκάδες οικογένειες, ιδίως ηλικιωμένοι και παιδιά, φιλοξενούνται σε καταφύγια ή δομές προσωρινής προστασίας.

Η Ευρώπη καλεί σε αποκλιμάκωση – Ο Στάρμερ διαψεύδει εμπλοκή των ΗΠΑ

Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να εμπλακεί στρατιωτικά, ενώ απέρριψε ερμηνείες για αποχώρησή του από το G7 λόγω του πολέμου.

Παράλληλα, η G7, σε επίσημη ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε το Ιράν «κύρια πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή», επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις κατά στρατηγικών στόχων και η απειλή διαταραχής στη διώρυγα του Ορμούζ προκάλεσαν νέο άλμα στις τιμές πετρελαίου. Η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 2,9% φτάνοντας τα 73,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ η βενζίνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3 σεντς μέσα σε μία μέρα.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με στρατιωτικές επιχειρήσεις, πολιτική ρητορική και διεθνείς διπλωματικές επαφές να εξελίσσονται ταυτόχρονα, ενώ οι πολίτες σε Ιράν και Ισραήλ μετρούν απώλειες και ζουν μέσα στον φόβο.

Με πληροφορίες από CNN


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM