Κλιμακώνεται η ένταση στην Αλβανία - Σε ωριαίο αποκλεισμό των κεντρικών αρτηριών προχωρά η αντιπολίτευση

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αλβανία - Σε ωριαίο αποκλεισμό των κεντρικών αρτηριών προχωρά η αντιπολίτευση Facebook Twitter
(φώτο αρχείου)
1

Με ωριαίο αποκλεισμό σήμερα, Δευτέρα (11-12 μ.μ.) όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας κλιμακώνει η αντιπολίτευση στην Αλβανία τις κινητοποιήσεις της με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.

Ο Εντι Ράμα μίλησε για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ' εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από τη σκηνή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, η οποία συνεχίζεται επί 65 ημέρες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία εκ μέρους των οπαδών του, τους οποίους κάλεσε «μαζί με κάθε Αλβανό» να ενωθούν σήμερα στην κίνηση κλιμάκωσης των ενεργειών της αντιπολίτευσης «για ελεύθερες εκλογές στη χώρα», όπως η αντιπολίτευση επιμένει.

Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη στους δρόμους.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι θα προσφύγει στο εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να αγγίξει τους διαδηλωτές.

Το νέο αυτό επεισόδιο στη σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έρχεται μια μέρα πριν αφιχθεί στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθεί «κοινή γλώσσα» στο θέμα των επικείμενων εκλογών.

Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 18 Ιουνίου Ιουνίου, όμως η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην πάρει μέρος, ισχυριζόμενη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, αλλά θα επηρεαστούν από το οργανωμένο έγκλημα.

Ως εκ τούτου , η αντιπολίτευση απαιτεί παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός της χώρας επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και με την υπάρχουσα κυβέρνηση.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM