Ένα ξεχασμένο κινεζικό βάζο, που πωλήθηκε πριν χρόνια για μόλις 56 δολάρια, βγήκε στο «σφυρί» το Σάββατο έναντι 9 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το βάζο που βρέθηκε στο σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας, περιγράφεται από τον οίκο Sotheby's ως «ένα χαμένο αριστούργημα», του 18ου αιώνα, το οποίο «πέρασε» τα τελευταία 50 χρόνια σε ένα απομακρυσμένο σπίτι στην Κεντρική Ευρώπη με γάτες και σκύλους.

 

Το εξαιρετικά ασυνήθιστο βάζο με μπλε και λευκά λουλούδια κατασκευάστηκε ειδικά για τον αυτοκράτορα Qianlong, ο οποίος κυβέρνησε την Κίνα για περισσότερα από 60 χρόνια.

 

Κινέζικο βάζο που κάποτε αγοράστηκε με 56 δολάρια, δημοπρατήθηκε έναντι 9 εκατ. δολαρίων

 

«Είναι θαύμα το ότι αυτό το εξαιρετικά εύθραυστο αγγείο επέζησε μισό αιώνα σε ένα σπίτι με αμέτρητα κατοικίδια ζώα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ασίας του Sotheby's, Nicolas Chow, σε σχετική ανακοίνωση πριν από την δημοπρασία.

 

«Το βάζο σε σχήμα αχλαδιού είναι πρότυπο ενός είδους πορσελάνης γνωστού ως yangcai ή ξένων χρωμάτων, που οι τεχνίτες του ενσωματώνουν χρωματισμούς και σμάλτα δυτικού τύπου».


Οι γάτες και το βάζο


Ο Sotheby's πιστώνει την ανακάλυψη του σπάνιου αυτού βάζου στον Johan Bosch van Rosenthal, ο οποίος βρήκε το αγγείο σε εξοχική κατοικία στην Ευρώπη - ο οίκος δεν έχει προσδιορίσει σε ποια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται το σπίτι. Η ιδιοκτήτρια που είναι 80 ετών, εκτιμάται ότι κληρονόμησε το αντικείμενο.


Σε ένα βίντεο του οίκου δημοπρασιών, ο Van Rosenthal υπενθύμισε ότι βρήκε το βάζο καλυμμένο από σκόνη αφού κλήθηκε από τη γυναίκα για να αξιολογήσει τη συλλογή της.


«Φτάσαμε σε ένα δωμάτιο με πολλά κινεζικά έργα τέχνης που κληρονομήθηκαν πριν από πολλά χρόνια», είπε. «Οι τέσσερις γάτες της περπατούσαν ελεύθερα ανάμεσά τους». Τόνισε ότι υπήρχε ένα εν μέρει επιχρυσωμένο κινεζικό αγγείο σε ένα ντουλάπι - ένα αγαπημένο αντικείμενο της ιδιοκτήτριας που γνώριζε ότι είναι κάτι ιδιαίτερο και πολύτιμο.

 

Κινέζικο βάζο που κάποτε αγοράστηκε με 56 δολάρια, δημοπρατήθηκε έναντι 9 εκατ. δολαρίων

 

Το βάζο εκτιμήθηκε από εμπειρογνώμονες του οίκου Sotheby που σύγκριναν το αντικείμενο με άλλα βάζα της κινεζικής αυτοκρατορικής οικογένειας.


Τα αρχεία της Sotheby έδειξαν επίσης ότι το βάζο είχε περάσει από τον οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου το 1954, και είχε πουληθεί για 56 δολάρια. Η έρευνα του οίκου επίσης έδειξε ότι πωλήθηκε ξανά εκείνο το έτος για 101 δολάρια. Το αντικείμενο είναι γνωστό ως Harry Garner Reticulated Vase, που ονομάστηκε έτσι για τον συλλέκτη που το κατείχε πριν από τη δημοπρασία του 1954.


Το σπάνιο αντικείμενο είναι μεταξύ πολλών άλλων κινεζικών αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν για να προσελκύσουν τεράστια ποσά σε δημοπρασία την τελευταία δεκαετία. Το 2010, ένα άλλο αγγείο από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Qianlong πουλήθηκε για 43 εκατομμύρια λίρες πιστεύεται ότι ήταν παγκόσμιο ρεκόρ για ένα κινεζικό έργο τέχνης, ενώ βρέθηκε σε ένα σπίτι στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας εκκαθάρισης. Το 2018, ένα βάζο του 18ου αιώνα, που βρέθηκε στη σοφίτα μιας γαλλικής οικογένειας, πουλήθηκε για 16,2 εκατομμύρια ευρώ.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr