Κινεζική πόλη θέλει να φωτίσει τους δρόμους της με τεχνητό δορυφόρο σε ρόλο δεύτερου φεγγαριού

Κινεζική πόλη θέλει να φωτίσει τους δρόμους της με τεχνητό δορυφόρο σε ρόλο δεύτερου φεγγαριού Facebook Twitter
EPA
0

Η πόλη Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φωτίσει από ψηλά την πόλη με ένα δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού.

Το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης και ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων, θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή διαμέτρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.

Ο δορυφόρος-φεγγάρι, που σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «Ημερησία Λαϊκή» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη. Την πρωτοβουλία αποκάλυψε σε συνέδριο καινοτομίας στην Τσενγκντού ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC).

Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο το φιλόδοξο σχέδιο έχει την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Πάντως η CASC είναι βασικός συνεργάτης του κινεζικού κράτους στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Κατά πόσο το κινεζικό σχέδιο θα υλοποιηθεί, μένει να διαπιστωθεί. Οι Κινέζοι πάντως παραδέχονται ότι πήραν την ιδέα από ένα Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος οραματίστηκε ένα «κολιέ» από κάτοπτρα να κρέμεται πάνω από τη Γη και να αντανακλά το φως του Ήλιου στο Παρίσι καθ' όλο το 24ωρο.

Υπάρχουν και κάποια προηγούμενα. Το 2013 τρία μεγάλα κάτοπτρα, ελεγχόμενα από υπολογιστή, τοποθετήθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Ριουκάν για να αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1990, Ρώσοι αστρονόμοι και μηχανικοί είχαν εκτοξεύσει ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Διεθνή / Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Μόνο ένας στους τέσσερις Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ είναι μαχητής, ενώ οι υπόλοιποι είναι αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Ο βρετανός μονάρχης θα κλείσει τα 77 τον Νοέμβριο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο και είχε ξεκινήσει θεραπεία
LIFO NEWSROOM