Κένυα: Καταδικάστηκαν οι δύο 18χρονοι Βέλγοι που βρέθηκαν με 5.000 μυρμήγκια

Κένυα: Καταδικάστηκαν οι δύο 18χρονοι Βέλγοι που βρέθηκαν με 5.000 μυρμήγκια Facebook Twitter
0

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους ή εναλλακτικά στην καταβολή προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου σελινιών Κένυας (περίπου 6.810 ευρώ) καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Κένυας τέσσερα άτομα, δύο εκ των οποίων είναι 18χρονοι Βέλγοι, για απόπειρα εξαγωγής ζωντανών μυρμηγκιών χωρίς άδεια.

Η υπόθεση προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην Κένυα και κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, καθώς η Κενυατική Υπηρεσία Άγριας Ζωής (KWS), ο επίσημος κρατικός φορέας για την προστασία της άγριας πανίδας, χαρακτήρισε την πράξη «βιοπειρατεία».

Οι 18χρονοι Βέλγοι, Νταβίντ Λορνουά και Σεπ Λοντεβίκς, καθώς και οι συγκατηγορούμενοί τους, ο Βιετναμέζος Ντουχ Χουνγκ Νγκουγέν και ο Κενυάτης Ντένις Νγκάνγκα, δήλωσαν ένοχοι για κατοχή των εντόμων. Ωστόσο, αρνήθηκαν ότι επιδίωκαν να τα εξαγάγουν λαθραία.

Κένυα: Είχαν 5.000 μυρμήγκια στην κατοχή τους

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι δύο Βέλγοι συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου σε ξενώνα στις όχθες της λίμνης Ναϊβάσα, στην κεντρική Κένυα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 5.000 βασίλισσες μυρμηγκιών του είδους Messor cephalotes, ενδημικού στην περιοχή, αποθηκευμένες σε 2.244 δοκιμαστικούς σωλήνες.

Σε σχετικό δικαστικό έγγραφο αναφέρεται ότι τα μυρμήγκια, των οποίων η εμπορική αξία εκτιμάται στα 6.780 ευρώ, μπορούν να επιβιώσουν τουλάχιστον δύο μήνες στους σωλήνες αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Βρέθηκαν με 5.000 μυρμήγκια στην κατοχή τους και πλέον κατηγορούνται για πειρατεία άγριας ζωής

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, Νγκάνγκα και Νγκουγέν, συνελήφθησαν επίσης στις 5 Απριλίου στις κομητείες Ναϊρόμπι και Ματσάκος, με περίπου 140 σωλήνες που περιείχαν εκατοντάδες ακόμη μυρμήγκια. Και οι δύο δήλωσαν επίσης ένοχοι.

Παρότι οι δύο υποθέσεις διαχωρίστηκαν ως προς τον χρόνο και τον τόπο σύλληψης, οι τέσσερις κατηγορούμενοι δικάστηκαν από κοινού.

Κένυα: Αυστηρές ποινές για την κατοχή οποιουδήποτε είδους άγριας ζωής

Η νομοθεσία της Κένυας προβλέπει αυστηρές ποινές για την κατοχή οποιουδήποτε είδους άγριας ζωής χωρίς την απαραίτητη άδεια, μεταξύ αυτών πρόστιμο τουλάχιστον 8.800 ευρώ ή/και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι τέσσερις μπορούν είτε να εκτίσουν ποινή φυλάκισης ενός έτους είτε να καταβάλουν πρόστιμο ίσο με την εκτιμώμενη εμπορική αξία των κατασχεθέντων μυρμηγκιών.

Η KWS είχε καταθέσει μήνυση εις βάρος των κατηγορουμένων, τονίζοντας ότι η ενέργειά τους δεν αποτελεί μόνο αδίκημα κατά της άγριας πανίδας αλλά συνιστά και πράξη «βιοπειρατείας».

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία σημείωσε ότι «οι ύποπτοι είχαν την πρόθεση να διοχετεύσουν τα μυρμήγκια σε αγορές εξωτικών ζώων υψηλής αξίας στην Ευρώπη και την Ασία, όπου η ζήτηση για σπάνια είδη εντόμων βρίσκεται σε άνοδο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM