Το Καζακστάν υποχρεώνει φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία να αποκαλύπτουν τα passwords τους

Το Καζακστάν υποχρεώνει φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία να αποκαλύπτουν τα passwords τους Facebook Twitter
Πηγή φωτό Pixabay
0

Εκατοντάδες φοιτητές από το Καζακστάν, που σπουδάζουν με κρατική υποτροφία στη Βρετανία, είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν στην κυβέρνηση της χώρας τους τα password που χρησιμοποιούν στο πανεπιστήμιο.

Φοιτητές λένε ότι το απολυταρχικό κράτος παρακολουθεί στενά τις ακαδημαϊκές δραστηριότητές τους, αναγκάζοντάς τους να αυτο-λογοκρίνουν εργασίες και έρευνές τους, αποφεύγοντας την κριτική για την κυβέρνηση.

Σχεδόν 15.000 αριστούχοι από το Καζακστάν έχουν πάρει υποτροφία για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος Bolashak, από το 1993. Το πρόγραμμα καλύπτει το κόστος διαβίωσης και τα δίδακτρα, με τον όρο ότι οι φοιτητές αυτοί θα επιστρέψουν στο Καζακστάν προκειμένου να εργαστούν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Η Βρετανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός αυτού του προγράμματος με περίπου 200 φοιτητές- σχεδόν το 44% των δικαιούχων- να εγγράφονται σε κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας κάθε χρόνο. Όμως οι Times αποκαλύπτουν ότι με βάση το συμβόλαιο του προγράμματος, οι φοιτητές υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, που περιορίζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Το έγγραφο ορίζει ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να παραβαίνουν τους νόμους του Καζακστάν, παρότι ζουν στο εξωτερικό, ενώ τους ζητά να παραδώσουν όλα τα προσωπικά username και password σε πανεπιστημιακά portal, προκειμένου να είναι υπό παρακολούθηση.

Η απαίτηση για την αποκάλυψη των κωδικών είναι σε εφαρμογή από το 2013, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Σε περίπτωση που οι φοιτητές δεν τηρήσουν τους όρους του συμβολαίου, κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Αυτό λέγεται ότι αφορά συνήθως το πατρικό σπίτι τους στο Καζακστάν.

«Οποιοσδήποτε έχει το username και το password μπορεί να μπει στο email, σε όλες τις επικοινωνίες που έχει ο επιβλέπων καθηγητής με τον φοιτητή. Μπορούν να μπουν σε online πλατφόρμες, όπου υπάρχει ιστορικό των συναντήσεων με τον καθηγητή, πράγματα όπως τα ατομικά πλάνα διδασκαλίας.

Το πρόγραμμα έχει μία φήμη οτι είναι ιδιαίτερα καταπιεστικό για τους φοιτητές και εμπεριέχει κάποιες απειλές», δήλωσε στους Times ακαδημαϊκός σε πανεπιστήμιο του Russell Group, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του για να προστατεύσει τους φοιτητές του.

Φοιτητές του προγράμματος, που φοβούνται ότι τους κατασκοπεύουν, αφαιρούν λέξεις όπως «απολυταρχικό» ή «διαφθορά» από πολιτικές εργασίες και πρότζεκτ για το Καζακστάν. «Πάντα πρέπει να σκέφτομαι τι κάνω και να σιγουρεύομαι ότι τα γραπτά μου δεν είναι υπερβολικά επικριτικά για την κυβέρνηση του Καζακστάν. Πράγματι νιώθω ότι με παρακολουθούν», δήλωσε στους Times μεταπτυχιακός φοιτητής από το Καζακστάν.

Ανησυχία για αυτό το πρόγραμμα έχουν εκφράσει καθηγητής σε αρκετά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τη διαχείριση του προγράμματος έχει- για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας- το Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων, στην Αστάνα.

«Μόνος σκοπός της παρακολούθησης των πειθαρχικών ελέγχων και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων των φοιτητών είναι να διασφαλίζεται ότι ξοδεύονται σωστά τα χρήματα των φορολογούμενων. Όλα τα στοιχεία που δίνουν οι υπότροφοι είναι εμπιστευτικά», δήλωσε στους Times εκπρόσωπος της πρεσβείας του Καζακστάν στη Βρετανία.

Πάντως, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση προγραμμάτων υποτροφιών που ενθαρρύνουν ακαδημαϊκούς και φοιτητές στη Βρετανία να αλλάξουν την ερευνητική ατζέντα τους. Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο Freedom House- έναν οργανισμό για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εδρεύει στις ΗΠΑ- Βρετανοί ακαδημαϊκοί έχουν παρατηρήσει αυτο-λογοκρισία από Τούρκους φοιτητές που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Η ίδια έρευνα έκανε λόγο για Σαουδάραβες φοιτητές από τους οποίους ζητείται να παρουσιάζονται στην πρεσβεία τους μια φορά τον μήνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM