Καζακστάν: Στους 164 οι νεκροί από τις ταραχές- «Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση»

Καζακστάν: Στους 164 οι νεκροί από τις ταραχές- «Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Σε 164 ανέρχονται οι νεκροί από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών στο Καζακστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. 

Ο τραγικός απολογισμός- που δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές- είναι κατά πολύ αυξημένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις των αρχών, που έκαναν λόγο για τον θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Δεν είναι σαφές πόσοι από τον συνολικό αριθμό των νεκρών ήταν άμαχοι. Περισσότεροι από 2.200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. 

Παράλληλα οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα, ενώ δυνάμεις που έστειλε στη χώρα η υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρουρούν «στρατηγικές εγκαταστάσεις». 

Αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές» ενέργειες, στο πλαίσιο της «τεράστιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος. 

«Στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις τέθηκαν υπό την προστασία του ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών της CSTO», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία, που δεν διευκρινίζει ποιες είναι αυτές οι εγκαταστάσεις. 

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση, που αναφέρει ακόμη ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και αποκαταστάθηκαν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε «οδύνη» για τα θύματα των ταραχών στο Καζακστάν και έκανε έκκληση για διάλογο. 

«Πληροφορήθηκα με οδύνη πως υπήρξαν θύματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα αυτές τις τελευταίες ημέρες στο Καζακστάν. Προσεύχομαι γι' αυτά και για τα μέλη των οικογενειών τους», είπε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κοινωνική ειρήνη μέσω της αναζήτησης του διαλόγου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινού καλού», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ DPA, Reuters, AFP


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM