Καζακστάν: Εντολή του προέδρου στις δυνάμεις να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση

Καζακστάν: Εντολή του προέδρου στις δυνάμεις να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγιεφ, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση νέων ταραχών και πρόσθεσε ότι εκείνοι που δεν παραδόθηκαν θα «καταστραφούν». 

Έως και 20.000 «ληστές» επιτέθηκαν στην πόλη Αλμάτι- την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας- και κατέστρεψαν ξένη περιουσία, δήλωσε ο Τοκάγιεφ. 

Ανέφερε ακόμη ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις που εστάλησαν από τη Ρωσία και γειτονικά κράτη, έπειτα από αίτημα του Καζακστάν, βρίσκονται προσωρινά στη χώρα για να την εξασφάλιση της ασφάλειας. Στις δηλώσεις του ο Τοκάγιεφ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπως και τους ηγέτες της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Τουρκίας, για τη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση των αναταραχών. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος δήλωνε ότι η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο βαθμό. Όμως, πυροβολισμοί ακούγονταν το πρωί κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης Αλμάτι, όπου έγιναν μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και διαδηλωτές τις προηγούμενες ημέρες, περιγράφει το Reuters. 

«Ξεκίνησε μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και της τάξης εργάζονται σκληρά. Η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις περιοχές της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος. 

«Οι τοπικές αρχές έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Όμως, τρομοκράτες ακόμη χρησιμοποιούν όπλα και καταστρέφουν την περιουσία των πολιτών. Για αυτό, οι αντιτρομοκρατικές ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς. 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 26 «ένοπλοι εγκληματίες» και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν. Από τη στιγμή που ξέσπασε το κύμα διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνοφρουράς. 

Το πρωί της Παρασκευής υπήρχαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι. Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, υπήρχε ένας νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο που είχε καταστραφεί, ανέφεραν ρεπόρτερ του Reuters. 

Σε άλλο σημείο της πόλης είχε λεηλατηθεί ένα καταστήματα με πυρομαχικά. Στρατιωτικά οχήματα και περίπου 100 άνθρωποι με στολές είχαν πάρει επίσης θέση σε άλλη πλατεία της πόλης. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM