Χάος στο Καζακστάν: Πυρά του στρατού εναντίον διαδηλωτών - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες συλλήψεις

Χάος στο Καζακστάν: Πυρά του στρατού εναντίον διαδηλωτών - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες συλλήψεις Facebook Twitter
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
0

Για ακόμη ένα 24ωρο συνεχίζονται οι πρωτοφανείς ταραχές στο Καζακστάν με την κατάσταση στη χώρα να μοιάζει εκτός ελέγχου. Αφορμή για την έκρυθμη κατάσταση έχει σταθεί η απελευθέρωση των τιμών που επιβλήθηκε στο υγραέριο.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν.

Παράλληλα, και τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι. Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε χθες στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στη δημόσια τηλεόραση 13 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο αποκεφαλισμένοι. Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στο Αλμάτι και ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. 

Επιπλέον, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το Καζακστάν ανέστειλε προσωρινά την είσοδο των ξένων στη χώρα. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται την πρεσβεία του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν.

Μετά από μια νύχτα έντονων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών στους δρόμους, η προεδρική κατοικία στο Αλμάτι και το δημαρχείο κάηκαν, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters.  Επιπλέον, στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να ανακατέλαβαν το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο είχε καταληφθεί εχθές από διαδηλωτές. 

Σημειώνεται ότι το Καζακστάν κηρύχθηκε εχθές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Η κρατική τηλεόραση Khabar 24 μετέδωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων «θα περιοριστεί η ελευθερία της μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορών» και θα απαγορευτούν «οι συλλογικές εκδηλώσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις» για γάμους, κηδείες και γεννήσεις. Οι περιορισμοί «επιβάλλονται λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη και να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών», πρόσθεσε.

Ειρηνευτική επέμβαση υπό τη Ρωσία

Στο μεταξύ, στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία άρχισε να στέλνει αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν, στο πλαίσιο ειρηνευτικής επιχείρησης, έπειτα από τη νύχτα βίαιων ταραχών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αποσαφηνίζεται πόσοι στρατιώτες θα κινητοποιηθούν. 

Η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνει «την προσήλωσή της στις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)», γι' αυτό και υποστήριξε τη λήψη άμεσων μέτρων «λόγω της ταχύτατης επιδείνωσης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της αύξησης της βίας στο Καζακστάν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ και NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM