Χάος στο Καζακστάν: Πυρά του στρατού εναντίον διαδηλωτών - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες συλλήψεις

Χάος στο Καζακστάν: Πυρά του στρατού εναντίον διαδηλωτών - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες συλλήψεις Facebook Twitter
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
0

Για ακόμη ένα 24ωρο συνεχίζονται οι πρωτοφανείς ταραχές στο Καζακστάν με την κατάσταση στη χώρα να μοιάζει εκτός ελέγχου. Αφορμή για την έκρυθμη κατάσταση έχει σταθεί η απελευθέρωση των τιμών που επιβλήθηκε στο υγραέριο.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν.

Παράλληλα, και τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι. Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε χθες στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στη δημόσια τηλεόραση 13 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο αποκεφαλισμένοι. Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στο Αλμάτι και ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. 

Επιπλέον, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το Καζακστάν ανέστειλε προσωρινά την είσοδο των ξένων στη χώρα. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται την πρεσβεία του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν.

Μετά από μια νύχτα έντονων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών στους δρόμους, η προεδρική κατοικία στο Αλμάτι και το δημαρχείο κάηκαν, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters.  Επιπλέον, στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να ανακατέλαβαν το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο είχε καταληφθεί εχθές από διαδηλωτές. 

Σημειώνεται ότι το Καζακστάν κηρύχθηκε εχθές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Η κρατική τηλεόραση Khabar 24 μετέδωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων «θα περιοριστεί η ελευθερία της μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορών» και θα απαγορευτούν «οι συλλογικές εκδηλώσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις» για γάμους, κηδείες και γεννήσεις. Οι περιορισμοί «επιβάλλονται λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη και να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών», πρόσθεσε.

Ειρηνευτική επέμβαση υπό τη Ρωσία

Στο μεταξύ, στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία άρχισε να στέλνει αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν, στο πλαίσιο ειρηνευτικής επιχείρησης, έπειτα από τη νύχτα βίαιων ταραχών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αποσαφηνίζεται πόσοι στρατιώτες θα κινητοποιηθούν. 

Η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνει «την προσήλωσή της στις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)», γι' αυτό και υποστήριξε τη λήψη άμεσων μέτρων «λόγω της ταχύτατης επιδείνωσης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της αύξησης της βίας στο Καζακστάν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ και NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM